Ta virus neznanega izvora že v evropskih državah in ZDA

Foto: Epa
Foto: Epa
Pri nekaterih otrocih tako hudo, da so jim morali presaditi jetra.
Oglej si celoten članek

Primere hepatitisa neznanega izvora so doslej zabeležili v še štirih evropskih državah in ZDA, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek sporočila, da spremlja 84 primerov akutnega hepatitisa, prve so 5. aprila potrdili v Veliki Britaniji.

Primere so zasledili še pri otrocih na Danskem, Irskem, Nizozemskem in v Španiji, je danes sporočil ECDC. Devet domnevnih primerov so zabeležili tudi v ameriški zvezni državi Alabama. "V vseh državah, ki poročajo o primerih, potekajo preiskave. Natančen vzrok hepatitisa pri teh otrocih trenutno še ni znan," so zapisali v izjavi.

Večinoma prizadeti otroci

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.  Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, so sporočili iz ECDC.

"Povezave s cepivom proti covidu-19 niso ugotovili, pri podrobnih informacijah, zbranih z vprašalniki o hrani, pijači in osebnih navadah, pa niso ugotovili nobene skupne izpostavljenosti," so še dodali v ECDC.

Direktorica kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand je že v petek dejala, da običajni higienski ukrepi, kot je umivanje rok, pomagajo zmanjšati širjenje številnih okužb, ki jih trenutno preiskujejo.

Zdravje Pri otrocih odkrili resno bolezen, izvora ne poznajo

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 05:30 20. April 2022.

    v roku 3 let se bo cepljeno človeštvo zdesetkalo,to jim je bil cilj

  • 21:34 19. April 2022.

    @Jakec 1575: Verjetno boš takoj napisal, da to ni kredibilen vir, pa nič ne de :) https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/pfizerovo-covid-cjepivo-odgovorno-za-izbijanje-hepatitisa-kod-djece.html

  • 20:10 19. April 2022.

    Pozabili ste omenit, pri cepljenih otrocih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.