Tako jim pomaga spolnost

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Seks pripomore k boljšemu delovanju možganov pri starejših odraslih.
Oglej si celoten članek

Pogostejša spolna aktivnost je povezana z boljšo možgansko funkcijo v dobi starejše odraslosti, je pokazala študija univerz v Oxfordu in Coventryju. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki pogosteje seksajo, dosegli višje rezultate na testih, ki so ocenjevali njihove verbalne sposobnosti in prostorsko predstavljivost. 

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji The Journals of Gerontology, je vključevala 73 ljudi, starih od 50 do 83 let. 

28 moških in 45 žensk je odgovorilo na standardiziran vprašalnik, v katerem so odgovorili na vprašanja o pogostosti svojih spolnih aktivnosti v zadnjem letu.

Foto: Shutterstock starejši par Raziskovalci pa so jim kasneje dali tudi teste, ki so se osredotočali na naloge povezane s pozornostjo, spominom, jezikom in prostorsko zaznavo.

Udeleženci, ki so imeli spolne odnose vsak teden, so imeli boljše rezultate pri testih, ki so merili verbalne in prostorske sposobnosti. Na drugi strani pa spolna aktivnost ni imela vpliva na pozornost, spomin in jezik.

"Ljudje ne marajo razmišljati, da imajo starejši ljudje spolne odnose, ampak to predstavo moramo izpodbijati na družbenem nivoju in preučiti, kakšen učinek ima spolnost, poleg spolnega zdravja in dobrega počutja, na osebe, stare 50 let ali več," je dejal vodja raziskave Hayley Wrigh z Univerze v Coventryju.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.