Tako si pomagajte pri lajšanju mačka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Razkrivamo pet nasvetov za pomoč pri slabem počutju zaradi mačka.
Oglej si celoten članek

Seveda je najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo, da ne posegate po alkoholnih pijačah. Alkohol po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predstavlja enega izmed večjih dejavnikov tveganja za nastanek različnih bolezni, saj ima pitje alkohola vpliv na pojav več kot 200 bolezenskih stanj. Še zlasti ranljiva skupina so otroci in mladostniki.

V Sloveniji smo po podatkih NIJZ žač visoko po umrljivosti prebivalcev zaradi alkohola, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi. Iz istega razloga imamo vsak dan v povprečju 10 novih hospitalizacij: "Varnega pitja alkohola ni, saj novejše raziskave kažejo, da z vsakim popitim kozarcem alkoholnih pijač, tvegamo škodljive posledice, zato se svetuje nič ali čim manj alkohola."

Kaj, če ste grešili?

Sinoči ste prekomerno popivali, zato ste se danes zbudili z glavobolom, utrujenostjo in slabim počutjem. Če vam je ta scenarij znan, si v takih primerih navadno pomagate s tabletami. Da ne bi znova posegli po tabletah, vam predstavljamo pet alternativ, s katerimi boste hitro in učinkovito ublažili mačka. 

1. Fruktoza

Sadje spodbuja hitrejšo prebavo alkohola, kar pomeni, da boste z njegovo pomočjo hitreje odpravili mačka. My Food Data priporoča, da si pomagate z zaužitjem sadja kot so avokado, kivi, pomaranče in banane, saj je tovrstno sadje bogato s fruktozo in kalijem, ki pripomore k hitrejši prebavi alkohola. 

Foto: Žurnal24 avokado

2. Mastna hrana

Da se zjutraj izognemo mačku, si lahko preventivno pomagamo še preden posežemo po alkoholu. Hrana z visoko vsebnostjo maščob že dolgo velja za “prvo pomoč” pri pretiranem pitju alkohola. Vendar to velja le v primeru, če mastno hrano zaužijemo pred zaužitjem alkohola, saj odvečno olje v črevesju upočasni njegovo absorpcijo. 

3. Ingver

Odlično zdravilo pri zmanjševanju občutka bolečine in nelagodja v želodcu je ingverjev čaj. Za zmanjšanje slabosti, ki jo čutite zaradi mačka, si lahko pomagate tudi z zaužitjem kandiranega ingverja. 

Foto: Žurnal24 ingver

4. Znojenje

Da bi vaše telo lažje in hitreje izločilo toksine, ki ste jih zaužili z alkoholom, se morate preznojiti. V ta namen si zjutraj privoščite vročo kopel ali malo potelovadite. Pazite le, da se ne boste prekomerno spotili, saj to lahko povzroči dehidracijo in vpliva na znižanje krvnega sladkorja. 

5. Spanje

Eden izmed najboljših načinov za premagovanje mačka je zagotovo spanje. Če ste zaužili prekomerne količine alkohola, se vaša jetra zelo naprezajo, da bi alkohol v telesu razgradila. Spanec bo pripomogel k temu, da si bodo vaša jetra čim hitreje opomogla. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.