Tako z zelišči okrepite imunski sistem in dihala

Foto: Epa Koronavirus v Italiji
"V zadnjih dneh je postalo jasno, da se koronavirus izredno hitro prenaša, zato je sedaj zadnji čas, da sledimo navodilom in zmanjšamo možnost okužbe," pravi diplomirana biotehnologinja Katarina Kovačič z zeliščnega posestva Cvetka.
Oglej si celoten članek

Morda smo res zdravi in nas okužba ne skrbi, vendar ob tem poziva vse, da pomislijo tudi na tiste, ki bi jim okužbo lahko prenesli, pa so kronični bolniki, starostniki ali pa kako drugače bolj ogroženi: "Zato poskrbimo zase, za svoje bližnje in prispevajmo po svojih močeh k preprečitvi širjenja virusa."

Kako spodbuditi funkcijo dihal

Katarina pojasnjuje, da so virusi izredno mali in kompleksno zgrajeni, v primerjavi z bakterijami so neprimerno manjši: "Ko bakterijske okužbe lahko zdravimo z antibiotiki, pri virusnih okužbah lahko le stimuliramo imunski sistem, da sam premaga okužbo, če na voljo ni cepiva."

Virusne bolezni zato običajno zdravimo tako, da svojemu imunskemu sistemu poskusimo čimbolj pomagati, da okužbo premaga. Ker gre pri koronavirusu za okužbo dihal, se potrudimo krepiti dejavnost pljuč in imunskega sistema na splošno.

Biotehnologinja Katarina Kovačič

Foto: Osebni arhiv Katarine Kovačič Katarina Kovačič Funkcijo dihal po njenem nasvetu spodbujamo zunanje z mazili ali toplimi obkladki iz timijana in poprove mete. Uživamo tople napitke, čaje iz sleza, timijana, pljučnika in ozkolistnega tropotca ter hranljive zelenjavne juhe. "Za krepitev imunskega sistema je pri virusnih obolenjih zagotovo zmagovalec ameriški slamnik, ki imunskemu sistemu pomaga, da hitreje preboli okužbo in omili znake bolezni. Uživamo ga kot čaj ali kapljice, trikrat dnevno, dokler traja bolezen, lahko tudi preventivno," pravi. 

Eden izmed najpomembnejših vitaminov, ki imunskemu sistemu priskočijo na pomoč, je po njenih besedah vitamin C. Dodaja, da najdemo v peteršilju kar trikrat več kot v limoni in čajna žlička svežega peteršilja na dan zadosti našim dnevnim potrebam po vitaminu C.

Antiseptiki ali sredstva za razkuževanje

Katarina pojasnjuje, da ima veliko zelišč protibakterijske učinke, vendar se moramo zavedati, da to niso razkužila, ki uničijo 99,9 odstotkov bakterij in virusov. "Različna zelišča imajo različno vsebnost učinkovin ki variira in posledično je tudi antiseptičen učinek različen. Tudi eterična olja, ki so standardiziran pripravek, niso razkužila. Prvič kožo dražijo in niso namenjena uporabi neredčena. Drugič pa delujejo samo proti dvem ali trem skupinam bakterij ali gliv, poznamo pa na stotine različnih sevov mikroorganizmov," pravi. 

Torej, zavedati se moramo, da zelišča zavirajo rast in razvoj mikroorganizmov, popolnoma uničijo pa jih ne. Zato za samo razkuževanje kože, ko želimo dezinfekcijo, niso primerna. 

Biotehnologinja Katarina Kovačič

Kot antiseptik jih je po njenih izkušnjah smiselno uporabiti notranje, kot čaj, da pomagajo telesu, da preboli okužbo: "Zelo dobro deluje timijan, tudi žajbelj. Pripravimo si čaj, trikrat dnevno po eno skodelico in jo še toplo spijemo."

Koronavirus v SLO Zlorabe: Ponujajo nakup zdravil, neprimerna razkužila, prevoze...

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.