Takšen je prosti čas slovenskih otrok

Foto: Profimedia nogomet otroci trening
Prosti čas ima v svoji osnovi tri funkcije, in sicer počitek, zabavo in razvoj osebnosti ...
Oglej si celoten članek

V ponedeljek se pričenja teden otroka, letos na temo prostega časa. V tem tednu zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke, v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.

"Že Konvencija o otrokovih pravicah priznava otrokom pravico do počitka in prostega časa. Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pa si želimo, da bi ta čas otroci preživeli aktivno, na zelenih površinah, svežem zraku, v družbi svojih vrstnikov. Zato letos v Tednu otroka otroke spodbujamo, da v prostem času počnejo kar jih veseli. Starše pa pozivamo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo," je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik.

S tematiko prostega časa se je v času svojega predsednikovanja ZPMS ukvarjal tudi mag. Franc Hočevar, ki je predstavil delitev prostega časa: "Prosti čas ima v svoji osnovi tri funkcije, in sicer počitek, zabava in razvoj osebnosti. Mladi pa se glede na preživljanje prostega časa delijo v dve skupini. Na tiste, ki so preobremenjeni z aktivnostmi in na tiste, ki se dolgočasijo in niso nikamor vključeni. To pomeni, da ne morejo v polnosti razvijate svojih, predvsem socialnih, kompetenc, kot tudi potencialov." 

Mnogi so preobremenjeni

Ti dve skupini zaznava tudi TOM telefon®, ki je splošni telefon za mlade in deluje v okviru ZPMS. Na podlagi analize klicev iz leta 2017 ugotavljajo, da je veliko tistih otrok, ki so preobremenjeni, vpisanih v obšolske aktivnosti na željo staršev in ne lastno.

Sicer pa vedno večji del prostega časa mladi preživljajo za računalniki, tablicami in pametnimi telefoni.

Ugotavljajo, da čas namenjajo igranju spletnih igric, družabnim omrežjem, brskanju po internetu.

Foto: Profimedia Tablica in otrok Prednosti modernih informacijskih tehnologij in interneta, kot so hitrost, dostopnost informacij, sklepanje novih poznanstev, pa so po mnenju strokovnjakov s strani ZPMS hkrati tudi njegove slabosti: "Otroke in mladostnike izpostavljajo številnim pastem virtualnega sveta. Najbolj prepoznavne so seksting, kraja identitete, zloraba zasebnih podatkov, neželeni spletni stiki, cyberbullying, izsiljevanje otrok in mladostnikov z njihovimi lastnimi intimnimi posnetki in druge." 

Spletno nasilje se pogosto začne v fizičnem svetu in nadaljuje v virtualnem ter obratno.

Daleč od tehnologije pa so otroci na letovanjih v okviru ZPMS. Urška Vrtačnik, predsednica Nacionalnega odbora za prosti čas in letovanja pri ZPMS ugotavlja, da "če otroku ponudimo dovolj kvalitetnih aktivnosti, med katerimi lahko sam izbira, telefona in ostalih elektronskih naprav ne pogreša. Ugotavljamo namreč, da na letovanja pridejo zelo obremenjeni otroci, ki si res želijo počitka. Pomembno je tudi, da v času odraščanja preživijo čas stran od staršev, poiščejo svoje prijatelje, sprejemajo avtoriteto in navodila vzgojiteljev ter se naučijo sprejemanja kompromisov, ki so nujni pri življenju v skupini." 

Sogovorniki so si bili enotni, da bi moralo biti zagotovljenih več kvalitetnih, brezplačnih prostočasnih dejavnosti, dostopnih vsem otrokom. Ob Tednu otroka ZPMS objavi tudi posebno poslanico. Letos jo je prav za ta namen napisal pesnik in pisatelj Feri Lainšček.

Foto: ZPMS Poslanica

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:57 26. September 2018.

    Google plača 35000 $ na mesec, moja zadnja plača je bila 35284 $ za delo 4 ure na dan na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.