Takšno je epidemiološko stanje v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vzroke za izboljšanje epidemiološke slike Krek vidi v naraščanju precepljenosti, spoštovanju ukrepov in lepemu vremenu.
Oglej si celoten članek

"Pričakujemo, da se bo krivulja spuščala in da bomo končali ta epidemični val," je na novinarski konferenci vlade povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Po njegovih besedah se je krivulja pričela spuščati, ko smo začeli s cepljenjem. "Tretji val bi bil verjetno hujši, če ne bi imeli cepljenja," je poudaril. Tretji val je, kot vemo, sprožila angleška različica virusa, ki je izredno nalezljiva. 

Predstavil je epidemiološke podatke v Izraelu, kjer se je krivulja začela spuščati, ko so dosegli 40 odstotkov precepljenih. "Tudi pri nas se krivulja z naraščanjem cepljenih spušča," je dejal Krek.

Po njegovih besedah je imelo cepljenje tudi velik vpliv na umrljivost, v domovih za starejše je zelo malo smrti. Pozval je vse, predvsem starejše od 50 let, ki spadajo v bolj tvegano populacijo, naj razmislijo, da bi se cepili. Cepiv je dovolj, pri starejših od 50 let pa računajo na vsaj 80-odstotno precepljenost. "To bi nam v jesenskem vrhu zelo pomagalo, da se ne bi polnile bolnišnice," je poudaril.  Trenutno je s prvim odmerkom cepljenih 38 % prebivalstav, z drugim pa 29 %. 

Foto: Vlada RS, twitter Cepljenje

Cepljenje je po Krekovih besedah izhod, ne težava, nekaj, kar se nam je ponudilo v teh kriznih časih. Poleg cepljenja in ukrepov pa nizko število okužb delno pripisuje tudi sončnemu in vročemu vremenu.

V primerjavi s sosednjimi državami je Slovenija imela dva zelo huda vrha, ki sta prinesla posledice. Podobno visok vrh je imela tudi Madžarska. A zdaj so vse sosednje države v zelo ugodni situaciji z nizkim številom aktivnih okužb. "Smo torej obkroženi z državami, ki dobro obvladujejo epidemijo," je dejal.

Foto: Vlada RS, twitter Stanje v sosednjih državah

Smrtnost se je pri nas znižala in približala sosednjim državam. Glede smrtnosti med vsemi odkritimi primeri pa ima Slovenija zelo nizek odstotek, 1,72 odstotka. 

Krek je poleg tega prikazal še zemljevid evropskih držav glede na število ukrepov in ocenil, da je večina držav imela precej bolj stroge ukrepe kot Slovenija. 

Foto: Vlada RS, twitter Ukrepi v evropskih državah

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:48 24. Junij 2021.

    Namerno se uporablja termin, precepljenost in ne prekuženost. Vlogo prebolelih v tem šeštevku zagovorniki cepljenja močno podcenjujejo. Dokler ne bo …

  • 18:53 24. Junij 2021.

    Nobenega vpliva ni videti, ker je bilo tudi lan tako. Na Sejšelih, ki je najbolj precepljena, je situacija zdaj še …

  • 17:11 24. Junij 2021.

    "Vzroke za izboljšanje epidemiološke slike Krek vidi v naraščanju precepljenosti, spoštovanju ukrepov in lepemu vremenu". Spoštovanje ukrepov? Kaj niso ljudje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.