Tatuji: Preverite oznake nevarnih pigmentov

Foto: Žurnal24 tatu, tetovaža
Italijansko ministrstvo za zdravje je izdalo opozorila za določene barve, ki jih uporabljajo pri tatujih.
Oglej si celoten članek

Posebej opozarjajo na pigmente rdeče, rumene in oranžne barve ter tiste, ki vsebujejo saje, saj lahko vsebujejo rakotvorne snovi.

Ministrstvo je namreč skrbno analiziralo različne raziskave s tega področja, poleg tega opravijo v Italiji tudi veliko analiz vzorcev različnih umetnikov. Samo lani so tako analizirali vzorce več kot sto izvajalcev.

Ideje za tatu To so besede pozitivne psihologije

Preverite oznake

Ministrstvo opozarja predvsem na rdeče, rumene in oranžne tone, vključili so tudi črnila z azo pigmenti, ki jih je mogoče označiti na etiketi s pomočjo barvnega indeksa (5/6-mestna koda pred črkami CI): azo-pigmenti imajo barvne indekse, ki so vključeni v območju od števila 11000 do številke 29999 (npr. CI 12475 = azo pigment).

Pri iskanju policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki so rakotvorni, so navedli črnila, med katerimi so najbolj ogrožujoča tista, ki vsebujejo saje (črna, siva, srebrna in tako dalje). Zlasti tiste, v katerih je barvni indeks 77266.

Črnilo Zaide pod kožo in kroži po telesu

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.