Tega si ne znamo razložiti: Na hitro testiranje prihajajo s potrjeno okužbo

Foto: Epa Covid-19, testiranje
Foto: Epa Covid-19, testiranje
"Tega si ne znamo razložiti," pravi direktorica ZD Nova Gorica. Na testiranja prihajajo tudi posamezniki, ki so jim okužbo že potrdili s PCR testi.
Oglej si celoten članek

"Ljudje, ki imajo že opravljen in pozitiven PCR test in morajo biti v samoizolaciji, prihajajo na hitro testiranje. To je narobe že zaradi tega, ker je vsak, ki je potrjeno pozitiven, dolžan biti v samoizolaciji najmanj deset dni oziroma po dogovoru z izbranim zdravnikom. V tem času ne sme priti v stik z nikomer, torej tudi na to množično hitro testiranje ne sme iti," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec.

Dvojna škoda

Poudarila je, da je rezultat hitrega testa v tem primeru nepomemben, saj ne more spremeniti izvida, pridobljenega s PCR testom. "Tukaj je tako dvojna škoda - naredi se hitri test, ki nima nikakršnega pomena, poleg tega pa taka oseba tudi ogroža tiste, ki so prišli na hitro testiranje," je dejala.

Ljudje z znaki okužbe bi morali na PCR test

Kokoravčeva opozarja tudi, da na testiranja prihajajo tudi ljudje, ki imajo že prisotne neke znake okužbe. Ti bi se morali v dogovoru s svojim osebnim zdravnikom dogovoriti za PCR testiranje, ki je dostopno tudi v novogoriškem zdravstvenem domu, na vrsti pa bi bili najkasneje naslednji dan po prijavi.

"Tega si ne znamo razložiti. Vendar bi tukaj še enkrat pozvala ljudi, da kdor ima kakršnekoli znake ali prehladnega obolenja ali mogoče gripi podobnega stanja, naj se obrne na svojega zdravnika in bo tam dobil natančna navodila. Predvsem pa naj nikar ne hodijo na hitro testiranje," je še dejala.

Na hitro testiranje tudi ne sodijo tisti, ki so covid-19 že preboleli v zadnjih treh mesecih, saj je bris lahko še dolgo časa po preboleli okužbi pozitiven.

V severnoprimorski regiji je bilo sicer v sredo potrjenih 108 novih okužb z novim koronavirusom. Največ aktivno okuženih je v Mestni občini Nova Gorica, 373, v občini Ajdovščina pa 365. Regija je še naprej tik pod vrhom (pred njo je le Posavska) glede na število okužb tako v sedem- kot 14-dnevnem obdobju in tako ostaja tudi na črnem seznamu v sistemu predvidenega sproščanja ukrepov. Dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu je 90, za prehod v rdečo fazo pa bi ga morali znižati na 77.

V sredo so v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo z drugim odmerkom sicer cepili 56 zdravih stanovalcev oziroma takih, ki doslej niso bili okuženi s covid-19. S cepljenjem so nadaljevali tudi v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so bili z drugim odmerkom cepljeni štirje stanovalci in 18 zaposlenih.

Direktorica ajdovskega doma starejših občanov Tanja Stibilj Slemič je za regijski štab CZ povedala, da se stanje v domu postopoma umirja. Zmanjšuje se tudi kadrovska stiska, še naprej pa imajo zunanjo pomoč. Stanje pri stanovalcih, med katerimi je aktivno okuženih še 91, dva pa sta v bolnišnici, je stabilno in ne beležijo večjih zapletov. Ozdravelo pa jih je že 37, med redno zaposlenimi pa je trenutno aktivno okuženih 29 delavcev in trije zunanji sodelavci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 06:47 22. Januar 2021.

    Zmedeno do konca. Komu je torej testiranje namenjeno?? Naj napišejo jasno in glasno.

  • 22:53 21. Januar 2021.

    "Vendar bi tukaj še enkrat pozvala ljudi, da kdor ima kakršnekoli znake ali prehladnega obolenja ali mogoče gripi podobnega stanja, …

  • 22:47 21. Januar 2021.

    Jaz pa tega ne razumem kako je mogoče po uradnih navodilih skrajšat karanteno po vstopu v državo s hitrim testom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.