Težave: Iz Velike Britanije že prvo opozorilo, kdo se ne sme cepiti

Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Britanci so opozorilo izdali po tem, ko sta dva njihova zdravstvena delavca po prvem odmerku doživela hudo alergijsko reakcijo.
Oglej si celoten članek

Dan po začetku cepljenja s Pfizerjevim cepivom proti covidu-19,  je Britanski regulator za zdravila (MHRA) izdal opozorilo, da ljudi s hudmi alergijskimi reakcijami na hrano, zdravila ali cepiva, ne bi smeli cepiti z omenjenim cepivom. Britanci so opozorilo izdali za  tem, ko sta dva zdravstvena delavca po prvem odmerku doživela zelo hudo alergijsko reakcijo. 

Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo "Kot je običajno pri novih cepivih, je MHRA previdnostno svetoval, da ljudje s predhodno že znanimi alergijskimi reakciji tega cepiva ne prejmejo, po tem ko sta se včeraj dve osebi z anamnezo alergijskih reakcij odzvali negativno," je za Reuters pojasnil direktor Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHA) Stephen Powis. Zdravstvena delavca sicer uspešno okrevata, na katero sestavino cepiva sta bila alergična, še ni znano. 

MHRA je prejšnji teden prva na svetu odobrila cepivo, ki sta ga razvila nemški BioNTech in ameriški Pfizer. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) in Evropska agencija za zdravila (EMA) podatke še ocenjujeta.

Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo to prvo cepivo zeleno luč od EME najverjetneje dobilo 29. decembra. Ko bo Evropska agencija za zdravila dala pozitivno mnenje cepivu, bo njegova sestava javno objavljena, je dodal.

Do sedaj znani neželeni učinki cepiva so sicer bolečina na mestu vboda, rahla rdečina na tem mestu, pri nekaterih rahel glavobol in rahle bolečine v mišicah, kar izzveni v treh dneh.

Cepljenje odsvetujejo...

"Pravila narekujejo, da se kliničnih študij ne izvaja na nosečnicah in doječih materah," je dodal Štrukelj. Zato svetujejo, da se nosečnice ne cepijo, medtem ko ženska, ki načrtuje nosečnost, naj ne zanosi vsaj dva meseca po zadnjem odmerku cepiva. Prav tako ni dovolj podatkov o morebitnem vplivu cepiva za doječe matere, zato naj se te ne cepijo, razen če je drugačna odločitev med materjo in zdravnikom. Enako naj bo odločitev o cepljenju sprejeta med zdravnikom in bolniki, ki imajo resne avtoimune bolezni. Dokler ne bo dovolj podatkov glede novih cepiv, tudi ne bodo cepili otrok, mlajših od 16 let.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 23:27 28. December 2020.

    Živijo mojih otrok in moje družine ne bo noben testiral in cepil pa če ne gre jo več v šolo …

  • 10:36 13. December 2020.

    Potrebno bo določit ukrepe za tiste, ki se ne bodo cepili. Taki ne bi smeli prosto v vrtce, šole, fakultete, …

  • 07:28 10. December 2020.

    preskočili so testiranje na živalih in samo norec se bo cepil s takim cepivom, ker je preveč razkirano.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.