"To je najboljša novica od začetka epidemije!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Cepiti bi lahko začeli že konec leta.
Oglej si celoten članek

Cepiti bi lahko začeli že konec leta

Infektolog Andrej Trampuž je za 24 UR zvečer povedal, da je cepivo "najboljša novica od začetka epidemije". Po njegovih besedah cepivo z 90-odstotno učinkovitostjo pomeni luč na koncu tunela, da se bomo sčasoma lahko vrnili v normalnost. Predvsem pa bo razbremenilo preobremenjeno medicinsko osebje.

Kdaj bi lahko začeli cepiti ljudi? "Izgleda, da že konec leta, čeprav bo večina lahko cepljena šele v začetku naslednjega leta. Potem pa bo odvisno, koliko časa traja, da se razvije imunost," je povedal in dodal, da mora biti za kolektivno imunost cepljenih od 50 do 60 odstotkov prebivalstva.

Covid-19 Dobra novica, o kateri danes poroča ves svet

Trajanje imunosti, učinki na starejše, stranski učinki

Trampuž je opozoril, da se moramo na cepljenje pripraviti že zdaj, da bo potem vse steklo tako, kot mora. "Še vedno pa ostaja odprto vprašanje o trajanju imunosti, učinkih cepiva na starejše ljudi ter o morebitnih stranskih učinkih," je dodal.

Kot je pojasnil infektolog, je nova tehnologija, ki so jo uporabili pri izdelavi cepiva, najbrž uporabna tudi za druge virusne pandemije, "morda tudi za gripo".

"Ukrepi se zaradi te novice še bolj splačajo"

"Mislim, da ta odlična novica pomeni, da se v tem trenutku ukrepi še bolj splačajo. Z njimi bomo rešili življenja, potem pa jih bomo kmalu lahko sprostili in pomagali, da se ponovno okrepijo tudi ostale dejavnosti," pa je razvoj učinkovitega cepiva za 24 UR zvečer komentirala dr. Bojana Beović, vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19.

Prvi rezultati tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19 kažejo, da cepivo lahko prepreči covid-19. Iz farmacevtskega podjetja Pfizer sporočajo, da je njihovo cepivo po zadnjih rezultatih 90-odstotno učinkovito. Gre za cepivo BNT162b2, ki ga razvijata nemško podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer. 

OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI Upajo, da se kmalu vrnejo v šolo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 09:58 10. November 2020.

    Kje ste spet našli to gobcalo iz 1. vala? Po njegovem bi morali biti v SLO že vsi pod rušo.

  • 09:43 10. November 2020.

    Stroka,narod daje vam prednost v cepljenju ,se boste žrtvovali za nas ,saj nas tlačite in morite s temi ukrepi,pa se …

  • 09:03 10. November 2020.

    upam, da se bo cepilo samo nas 30% ovc, da ne bo kolektivne precepljenosti, tako ga boste lahko deležni vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.