Resnični razlog, da krvne skupine nimate na kartici

Foto: Profimedia Krvna skupina Foto: Profimedia Krvna skupina Foto: Profimedia Krvna skupina Foto: Profimedia Krvna skupina Foto: Profimedia Krvna skupina
Bi z zapisom krvne skupine na zdravstveni kartici prihranili čas?
Oglej si celoten članek

"Krvna skupina zavarovanca naj bo navedena na zdravstveni kartici, lahko tudi z vidnim znakom, saj ko gre za življenje so pomenbne sekunde in je dobro vedeti katero skupino imaš in ne da se le-ta ugotavlja v primeru, ko nastane potreba," na Predlagam.vladi.si piše predlagatelj. 

Na Zavodu za transfuzijsko medicino so pobude za zapis podatka o krvni skupini na kartico zdravstvnega zavarovanja že večkrat prejeli, a menijo, da bi bil tak zapis z vidika transfuzijske dokrtine nezanesljiv podatek. 

Zapis brez praktične vrednosti

Vsak osebni zdravnik naj tudi posteduje informacijo pacientu katero krvno skupino ima pacient. "Naše stališče je, da zapis krvne skupine na kartici zdravstvenega zavarovanja praktične vrednosti za zavarovanca in njegovo zdravstveno obravnavo nima," pravi strokovna direktorica zavoda Polonca Mali

Slovenija Stroka bi podprla določanje krvne skupine ob rojstvu

Pojasnjuje, da je za zdravljenje s krvjo potrebno vedno opraviti t.i. predtransfuzijske preiskave, ki vključujejo določitev krvne skupine pacienta in pripravo ustreznih krvnih komponent skladno s pravilnikom o transfuzijskih preiskavah in postopkih ob transfuziji.

"S predtransfuzijskimi preiskavami zagotavljamo ustreznost krvi in preprečujemo neželene učinke transfuzije krvi," razlaga Malijeva. 

Foto: Profimedia Krvna skupina

V urgentnih primerih, kot je oskrba ponesrečenca, transfuzija krvi nikoli ne poteka na kraju nesreče ampak v zdravstvenih ustanovah (bolnišnice), kjer pred tem izvedejo zgoraj opisane postopke.

Preveč nezanesljivo

"Transfundiranje krvi napačne krvne skupine je lahko za prejemnika usodno, zato je pravilna identifikacije bolnika, ki potrebuje kri, eden od najpomembnejših ukrepov za preprečevanje neželenih učinkov transfuzij," poudarjajo pri Zavodu za transfuzijo. "Krvna skupina na zdravstveni kartici je z vidika transfuzijske doktrine nezanesljiv podatek, zaradi možnosti zamenjave identitete in lastnikov dokumentov."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:08 17. Februar 2018.

    kako pa bi povedal kero krvno skupino imaš če si nezavesten, imaš pa ponavadi tudi zraven zdravstvene kartice tudi kateri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.