To je šport, ki najbolj podaljša življenje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tenis najbolj pozitivno vpliva na posameznikovo življensko dobo izmed športov vključenih v mednarodno raziskavo.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki iz osmih inštitucij v Veliki Britaniji, Avstraliji in na Finskem so pod drobnogled vzeli 80.000 športnikov med letoma 1994 in 2008 z namenom ugotoviti, kateri od športov najbolje vpliva na zdravje in življenjsko dobo posameznikov. 

Po besedah Pekka Oje, vodje raziskave, v sklopu katere so preučevali nogomet, tek, kolesarjenje, aerobne športe, tenis in plavanje, imajo vse športne discipline pozitivne učinke, a nekatere pri tem izstopajo.   

Manjše tveganje za smrt

Po osmih letih analize podatkov so ugotovili, da so imeli med različnimi disciplinami najboljše rezultate posamezniki, ki so se ukvarjali s tenisom oziroma podobnimi športi z loparji. Tveganje za prezgodnjo smrt je, sodeč po ugotovitvah, za 47 odstotkov manjše med posamezniki, ki se ukvarjajo s športi z loparji v primerjavi s tistimi, ki niso aktivni. 

Tovrstno tveganje je manjše za 28 odstotkov, če se ukvarjate s plavanjem, ki se je po učinkih na zdravje in življenjsko dobo uvrstilo na drugo mesto, odstotek pred aerobnimi športi. Sledi kolesarjenje.  

Na zadnji mesti izmed preučeavnih športov pa sta se uvrstila nogomet in tek, a Oja ob tem izpostavlja, da “so vsi športi dobri in da mora vsak izbrati tistega, ki mu najbolj  ustreza”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.