To je zagotovo najlepši način za hujšanje

Foto: profimedia
Foto: profimedia
Imeli so za tri centimetre manjši obseg pasu ...
Oglej si celoten članek

Koliko spanca potrebujemo je odvisno od posameznika. Večini odraslih strokovnjaki priporočajo od sedem do devet ur spanca dnevno.

Odrasli posamezniki, ki imajo slabe vzorce spanja, imajo bolj verjetno težave s prekomerno telesno težo in debelostjo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Leedsu.

Za tri centimetre večji obseg

Študija, v kateri je sodelovalo 1,600 odraslih, je pokazala, da imajo posamezniki, ki spijo šest ur na dan, za tri centimetre večji obseg pasu od tistih, ki spijo devet ur. Poleg tega pa so imeli prvi tudi več kilogramov. Tisti, ki spijo manj, naj bi imeli, sodeč po rezultatih raziskave, tudi nižjo raven HDL holesterola. Gre za "dober holesterol," ki pomaga odstranjevati "slabo" maščobo iz krvnega obtoka in ščiti pred nastankom srčno-žilnih bolezni.

Raziskovalci so ob tem izključili druge dejavnike kot so na primer prehranjevalne navade, saj v dieti posameznikov, ki spijo manj ur in tistimi, ki spijo več, niso zaznali pomembnih odstopanj.

"Ker smo ugotovili, da imajo odrasli, ki pravijo, da spijo manj kot njihovi vrstniki, bolj verjetno prekomerno telesno težo, naše ugotovitve poudarjajo pomembnost zadostne količine spanca. Koliko spanca potrebujemo je odvisno od posameznika, a obstaja soglasje, da je sedem do devet ur najboljše za večino odraslih," je dejala vodja raziskave Laura Hardie.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.