To lahko povzročijo energijske pijače

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskovalci opozorili tudi na povečanje obiskov urgenc, ki so povezani s pitjem energijskih pijač.
Oglej si celoten članek

Najnovejša študija je pokazala, da energijske pijače še kako vplivajo na delovanje našega srca, predvsem so bolj škodljive kot sam kofein.  

Emily Fletcher in njena ekipa raziskovalcev s Kliničnega centra David Grant v Kaliforniji je najela 18 zdravih prostovoljcev starih okoli štirideset let. Najprej so jim ponudili energijske pijače, po šestih dneh pa so te pijače zamenjali s kofeinskim napitki, ki so vsebovali še limetin ali češnjev čaj.

Kot so zapisali, sta obe pijači vsebovali enak odmerek kofeina oziroma povprečno količino kofeina, ki ga dnevno zaužijejo  Američani. 

Po pitju sta prostovoljce čakali napravi za nadziranje aktivnosti srca in krvnega tlaka. Če je bil slednji na začetku višji pri vseh, se je največja razlika pokazala šest ur po pitju.

Foto: Shutterstock krvni tlak Tistim, ki so pili energijske pijače, je elektrogram pokazal precej višje vrednosti, najvišje dve uri po pitju.  

Nasploh zdravniki opozarjajo na povečanje obiskov urgence, ki so povezani prav s pitjem energijskih pijač, saj po njihovem povzročajo motnje srčnega ritma.

Medtem ko majhni odmerki kofeina veljajo za varne, energijske pijače vsebujejo različne energijske mešanice. Raziskovalci zato ljudem s težavami s srcem priporočajo omejitev vnosa energijskih pijač in opozarjajo na nujnost dodatnih raziskav.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.