To so pokazale analize mleka, solate in zemlje

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Uprava za varno hrano je prejela rezultate analiz mleka, solate in zemlje po požaru v vrhniškem Kemisu.
Oglej si celoten članek

Uprava za varno hrano je prejela rezultate analiz mleka, solate in zemlje in vsi vzorci so ocenjeni kot varni. Tako prepoved dajanja pridelkov v promet za kmetijski gospodarstvi na Mirkah in Blatni Brezovici, kjer so vzorčili, ne velja več. Zemlja pa je primerna za gojenje rastlin in krme. V sredo bo začela delovati tudi informacijska pisarna.

Varno za zdravje ljudi

Iz medresorske skupine, ki usklajuje ukrepe po požaru v vrhniškem Kemisu, kjer je zagorelo v sredini maja, so namreč sporočili, da je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prejela rezultate analiz po enega vzorca mleka in solate ter petih vzorcev zemlje. Iz rezultatov je razvidno, da sta vzorca mleka in solate skladna s predpisanimi mejnimi vrednostmi in ne predstavljata tveganje za zdravje ljudi.

Površine primerne za gojenje

Vzorci zemlje so bili odvzeti na kmetijskih zemljiščih (kje natančno, sporočilo ne navaja), pri čemer se je vzorčilo samo zgornjo plast zemlje zaradi možnosti površinske kontaminacije. V nobenem od vzorcev ni bila presežena kritična mejna vrednost za noben preverjen parameter. Zato kmetijske površine smatrajo kot ustrezne za gojenje rastlin ali krme, so zapisali.

Krepko pod vrednostmi

V vzorcih zemlje so preverjali tudi vsebnosti dioksinov, furanov in dioksinom podobnih PCB. Mejna vrednost za vse omenjene ni določena, zato so bile za primerjavo vzete mejne vrednosti v Avstriji in Nemčiji. "Izmerjene vrednosti v Vrhniki so krepko pod temi vrednostmi," je zapisano v sporočilu.

V sredo še rezultati trave

Na upravi za varno hrano v sredini tedna pričakujejo še rezultate analiz trave. Danes je bil dodatno naročen še odvzem šestih sestavljenih vzorcev zemljin in treh sestavljenih vzorcev vrtnin.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.