To so pokazali testi, s katerimi so iskali protitelesa pri Slovencih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mnoge, ki so imeli v preteklih mesecih simptome respiratornih okužb, zanima, če so preboleli covid-19.
Oglej si celoten članek

Poleg samoplačniških testov brisov nosnožrelnega predela za ugotavljanje prisotnosti virusa Sars-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, je mogoče v Sloveniji opraviti tudi samoplačniški serološki test za ugotavljanje prisotnosti protiteles v krvi. 

Odvzeme krvi za tovrstne teste opravljajo v Zdravstvenem domu A. Drolca Maribor ter v zasebnem laboratoriju Adria lab v Ljubljani. 

Koronavirus Vseslovenska raziskava: 39 jih ni imelo pojma, da so okuženi

"V Zdravstvenem  domu  dr. A. Drolca Maribor smo od 4. 5. do 6. 5. v centralnem laboratoriju zavoda opravljali hitre teste na novi koronavirus v krvi," je pojasnil Aleksander Jus iz ZD Maribor. "S testom smo odkrivali prisotnost  protiteles IgM in IgG proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2."

V Mariboru šest pozitivnih vzorcev

Opravili so 139 testiranj in pri šestih vzorcih ugotovili prisotnost protiteles IgM (4 vzorci) in IgG (2 vzorca).

Za testiranje v Adria lab v Ljubljani je potrebno odšteti 25 evrov, testiranje v ZD Maribor je stalo 20 evrov. 

"Najpogostejši razlog pri ljudeh, ki so se želeli testirati, je bila želja po  pridobitvi podatka, ali so morebiti v času, ko so zboleli in so kazali na znake prehlada, gripe ali okužbe dihalnih poti, pa je bilo to pred obdobjem, ko je bil v Sloveniji uradno potrjen prvi oboleli s Covid 19, šlo morebiti že takrat za okužbo s Covid 19," je pojasnil Jus. 

Slovenija Takšni so rezultati vseslovenske raziskave

V sodelovanju s certificiranim laboratorijem odvzem krvi za presejalno testiranje na protitelesa Sars-CoV-2 še vedno ponujajo v zasebnem laboratoriju Adria lab v Ljubljani. 

V Ljubljani en odstotek pozitivnih

"V dveh tednih smo opravili približno 200 odvzemov za te preiskave," pojasnjujejo pri Adria lab. "Protitelesa so bila dokazana pri približno enem odstotku testiranih vzorcev."

Dodajajo, da ljudi zanima, ali so že bili v stiku z virusom, saj vemo, da lahko poteka okužba tudi brez ali z blagimi znaki.

Ob tem poudarjajo, da prisotnost protiteles v krvi še ne zagotavlja imunosti, saj stopnja zaščite po preboleli okužbi še ni znana. "Test poda le rezultat morebitne prisotnosti protiteles IgM in IgG proti novemu koronavirusu in se uporablja le kot dodatni test in ne kot kriterij za potrditev ali ovrženje bolezni, torej negativni rezultat testa ni izključil prisotnosti bolezni COVID-19," opozarja Jus iz ZD Maribor. 

"Ali smo covid-19 preboleli, se lahko preveri z odvzemom krvi in serološkimi testi. Medicinske indikacije, da bi to vedeli, ni. V tem česa drugega, kot odgovora na vprašanje iz radovednosti, ni."  

Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za imunologijo in mikrobiologijo

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozarja, da imajo krvni testi svoje omejitve. "Ljudje imajo glede krvnih testov velika pričakovanja, a vsi ti testi imajo svoje omejitve," je poudaril na eni od tiskovnih konferenc. "Ali smo nekaj že preboleli, je informacija, ki jo moramo pri covid-19 ocenjevati zelo kritično. Test nam pove samo to, ali smo se z virusom že srečali ali ne. Ne bi si upal trditi, ali smo imuni, vsaj dolgoročno imuni ne."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 01:08 4. Junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com

  • 23:09 3. Junij 2020.

    "Za testiranje v Adria lab v Ljubljani je potrebno odšteti 25 evrov, testiranje v ZD Maribor je stalo 20 evrov. …

  • 16:15 3. Junij 2020.

    Krizni dobičkarji so zopet na delu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.