Toliko bodo odslej prejele bolnišnice za zdravljenje bolnikov s covidom

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Uvajajo se nove cene za storitve zdravljenja pacientov s covidom-19.
Oglej si celoten članek

"Zelo me veseli, da se situacija umirja. Je pa treba povedati, da smo v zelenem po semaforju, ki smo ga sprejeli v Sloveniji in da v luči semaforjev drugih držav še vedno kotiramo v močnejših barvah – v rumeni, oranžni, morda kje celo v rdeči," je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Poudaril je, da moramo z ukrepi nadaljevati, saj so tri regije še vedno rumene. Prav zato večina ukrepov ta teden ostaja enakih kot prejšnji teden. Kot je dejal Poklukar, na dobre številke novo okuženih poleg cepljenja in ukrepov vplivajo tudi lepši dnevi.

"Na podlagi rezultatov, ki jim bomo sledili tekom tedna, bomo čez teden dni ponovno pretresali situacijo in se eventualno odločali drugače oz. nadalje sproščali ukrepe," je obljubil.

"Kljub ugodni epidemiološki situaciji pa imam za vse prebivalke in prebivalce eno veliko prošnjo: prosim vas, da še naprej spoštujete vse preventivne ukrepe: medosebno razdaljo, razkuževanje rok, nošenje mask, izogibanje dotikanja obraza, karantena v primeru rizičnega kontakta, samoizolcija v primeru bolezni."

Dotaknil se je tudi nedavnega dogajanja v okviru športnih dogodkov in prosil, naj navijanje ob športnih dogodkih da zagon športnikom, ne pa virusu.

Več sredstev za pedopsihiatrijo

Vlada je sicer sprejela splošni dogovor za pogodbeno leto 2021, posebno pozornost so po Poklukarjevih besedah namenili področjem, ki so bila podhranjena že pred epidemijo. Posebej je izpostavil področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov, za to področje namenili dodatnih 2,2 milijona evrov v deležu iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Že ves čas epidemije namreč strokovnjaki otroške in mladinske psihiatrije opozarjajo, da je število otrok in mladostnikov z urgentnimi duševnimi motnjami in da na obstoječih oddelkih za pedopsihiatrijo v državi ne zmorejo več zagotavljati vseh kapacitet za urgentne sprejeme in obravnave otrok ter mladostnikov.

Povečali bodo število ekip specialistične pedopsihiatrične ambulante v pediatrični kliniki UKC Ljubljana, za dve ekipi, na psihiatrični kliniki pa so povečali število postelj za 50 odstotkov. Širi se tudi program v centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov in v zavodu Dornava. Uvaja se tudi obveznost opredeljevanja splošnih zdravnikov do obremenitve glavarinskih količnikov, tako da noben zavarovanec ne bo ostal brez osebnega zdravnika, vzpostavlja se tudi pet novih mobilnih paliativnih timov v petih bolnišnicah, poleg tega se širijo pravice do medicinskih pripomočkov. 

Širijo se tudi pravice iz cepljenja, odslej bo cepljenje proti HPV omogočeno tudi za dečke. 

Nove cene za zdravljenje pacientov s covidom-19

Uvajajo se tudi nove cene za storitve zdravljenja pacientov s covidom-19. Prvotne cene so temeljile na prvih podatkih glede na prvih 300 pacientov hospitaliziranih ob izbruhu epidemije, zdajšnje cene pa temeljijo na podatkih UKC LJ in UKC MB, upoštevajoč strokovne norme glede dela zdravnikov in usklajevanja z ZZZS. Nov preračun cen je pokazal, da je treba cene glede na leto 2020 znižati.

Od 1. 1. letos velja, da zdravljenje covida-19 brez zapletov znaša 3523 evrov, v prejšnjem dogovoru je znašalo 8000 evrov. Zdravljenje covida-19 z zapleti je bila prej 16 tisoč evrov, zdaj je 6301 evro. Cena za obravnavo na intenzivni terapije je prej znašala 46 tisoč, zdaj 37924 evrov. Kljub temu so cene še vedno 34 odstotkov višje v primerjavi z drugimi virusnimi obolenji, ki jih obravnavajo v bolnišnicah.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:03 28. Maj 2021.

    Vrnite takoj ves prigoljufani krvavi denar nazaj, nateguni!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.