Tudi letos brezplačno, pogoj PCT ni potreben

Foto: Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Foto: Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Vsi z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem se lahko od danes naprej brezplačno cepijo proti gripi.
Oglej si celoten članek

Cepljenje je priporočljivo za vse prebivalce, še posebej za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tistim, ki se bodo želeli cepiti, ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT. Cepijo se lahko pri svojem izbranem osebnem zdravniku, drugih zdravnikih, pa tudi na območnih enotah NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enotah NIJZ se je treba naročiti

Cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

NIJZ je za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi.

V nekaterih delih Evrope se gripa že pojavlja

Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, se spreminja tudi cepivo. To je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. "Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka," pojasnjuje NIJZ.

V lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Slovenijie, vendar pa to ne pomeni, da bo tudi letos tako. Cepljenje je izjemno pomembno in smiselno tudi letos, kar velja zlasti za skupine pri katerih lahko gripa poteka težje ali z zapleti. "Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične (vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo). Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa," opozarja NIJZ.

Foto: Epa Cepljenje

Tri pravila za preprečevanje širjenja gripe

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:

- če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma,
- temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav,
- najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. 

Foto: Žurnal24 gripa imunoglukan

Za koga je gripa posebej nevarna?

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni:
- starejši od 65 let,
- kronični bolniki in njihovi družinski člani,
- osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
- majhni otroci (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovi družinski člani,
- nosečnice in njihovi družinski člani,
- zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe,
- drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. 

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Cepljenje je še posebej priporočljivo pri tistih, kjer je večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica). 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.