Uau, kakšen uspeh naših zdravnikov

Foto: Saša Despot primopredaja UKC
Uspelo jim je vstaviti mikro srčne spodbujevalnike brez kirurškega reza.
Oglej si celoten članek

Specialisti kardiologi interne klinike UKC Ljubljana in specialist kardiovaskularni kirurgi Kirurške klinike UKC Ljubljana z ekipo so prvič v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije oziroma jugovzhodne Evrope vstavili prvih sedem srčnih spodbujevalnikov brez kirurškega reza.

Spodbujevalnik so v srce vstavili preko vene v dimljah s pomočjo punkcije.

Najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu

Na današnji novinarski konferenci, v kateri so predstavili izjemen uspeh naših zdravnikov so pojasnili, da je specifično izdelan srčni spodbujevalnik fiziološko prirejen in kar najbolj izpopolnjen računalnik v prsni votlini. “Srcu omogoča, da ujame svoj ritem in kolikor toliko zadovoljivo opravlja svoje delo,” pojasnjujejo.

Spodbujevalnik MICRA, ki so ga uporabili pri novem načinu vstavljanja, je po njihovih navedbah precej pomanjšan spodbujevalnik, vendar z najsodobnejšo tehnologijo. “Prednost takšnega spodbujevalnika je, da kirurški rez ni potreben, temveč zadošča minimalen invazivni poseg,” pojasnjujejo.

Gre za najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu, njegova velikost je podobna kapsuli vitamina. Tehta manj kot manjši kovanec, po posegu pa ni na telesu nobene operativne brazgotine. Trajanje baterije znaša deset let, na srce pa je pritrjen s pomočjo drobnih kovinskih zank. Na koncu je elektroda, ki omogoča oddajanje električnih impulzov in s tem stimulacijo srca.

Podkožni žep za baterijo ni potreben

Pri posegu spodbujevalnik vstavijo direktno v srce s pomočjo katetra preko vene v dimljah in ga pripnejo na mišico. Postopek enostavno zaključijo z odstranitvijo katetra. Pri tem ni potreben ne kirurški rez in ne podkožni žep za baterijo.

"Manj je tudi zapletov, spodbujevalnik pa je tudi bolj učinkovit, ker ni žepa za baterijo. Tudi lepotnega učinka ne gre zanemariti. Nekatere bolnike in bolnice moti brazgotina, ki nastane ob vstavitvi klasičnega spodbujevalnika," je prednosti opisal kardiolog Igor Zupan.

"Prav elektroda pri klasičnih spodbujevalnikih predstavlja največji problem, ker se mora prepogibati," je izpostavil kardiokirurg in predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik. "Pri novih spodbujevalnikih je vse združeno, tudi baterija in elektroda," je dodal.

"Srčni spodbujevalniki so eden izmed redkih načinov zdravljenja, ki omogočajo popolno ozdravitev," je poudaril Zupan. "Bolnik po posegu funkcionira popolnoma normalno," je dodal.

Da se bolniki po posegu počutijo dobro, sta potrdila tudi Albino Prodani in Silva Kordaš, ki imata nov spodbujevalnik. "Danes se počutim veliko bolje. Fizično sem bolj sposoben," je pojasnil 79-letni Prodani. Opisal je, da lahko zdaj hitreje premaga stopnice. "Počutim se varno, ker je bila prej moja fibrilacija nepredvidena. Življenje se je močno spremenilo, kakovost je veliko boljša," je dodala 85-letna Kordaševa.

Primeren tudi za dializne bolnike

Terapija je primerna predvsem za bolnike, za katere klasični spodbujevalnik ni primeren. "To so na primer dializni bolniki, ki nimajo žilnega dostopa," je pojasnil Zupan. Implantacije so do zdaj izvedli na odraslih osebah, za otroke ta spodbujevalnik še ni certificiran.

V Sloveniji letno 1.100 bolnikov potrebuje vstavitev spodbujevalnika. 20 odstotkov teh pa potrebuje tak spodbujevalnik, kot je micra. Spodbujevalnik sicer vstavijo bolnikom, ki jim srce bije počasi. Bolniki imajo sicer pogosto težave z omotico in vrtoglavico. V letu 2018 načrtujejo 30 vstavitev spodbujevalnika brez kirurškega reza.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:34 23. December 2017.

    Odlično. Čestitke. Toda zakaj sta potem na sliki direktor in predstavnica za stike z javnostmi in ne ekipa, ki je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.