Ukrepi, ki dokazano pomagajo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mladostnikom alkohol velikokrat priskrbijo starši sami.
Oglej si celoten članek

Število mladostnikov, ki se redno opija z alkoholnimi pijačami, je vse bolj zaskrbljujoče. Vsak teden se alkoholizira kar 26 odstotkov 17- letnikov in več kot 14 odstotkov 15-letnikov, kažejo izsledki raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji. Podatki kažejo tudi, da so razlike med spoloma vedno manjše, skoraj toliko kot fantje, se opijajo tudi punce. Kar 15 odstotkov jih je alkohol pilo že pred 11. letom. 

Mladostniki so bistveno bolj ranljivi za večino učinkov alkohola; prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola.

Čeprav je prodaja alkohola tako v trgovinah kot na bencinskih servisih mladoletnim prepovedana, ga mladi vseeno lahko velikokrat kupijo, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. A najpogosteje mladi alkohol dobijo doma. Ne le, da lahko doma do njega prosto dostopajo, starši jim ga celo priskrbijo. Strokovnjaki na NIJZ ob tem opozarjajo, da starši s tem delajo napako. "V primerjavi ravnanja treh družin: permisivne, kjer so otroku alkohol celo ponujali, oziroma ga priskrbeli, avtoritativne, kjer so alkohol prepovedovali in kritične, kjer so odnos z mladostnikom kar se tiče alkohola, pogojevali z razlago, je bilo najmanj mladostnikov, ki so uživali alkohol, v tretji skupini. Glede odvračanja od alkohola je pri mladih bistven kritični odnos z razlago," poudarja Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Številne študije ukrepov za spodbujanje nepitja alkohola med mladostniki dokazujejo, da stališča odraslih do pitja alkohola vplivajo na mladostnikovo odločitev za pitje. Najpozneje in najmanj alkohola so pili mladostniki, če so starši imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike, postavili jasne meje, si vzeli čas in se pogovarjali z mladostnikom, z njim preživljali in načrtovali prosti čas ter podpirali mladostnikove pozitivne lastnosti in vedenja.

Prej in več alkohola pa so pili mladostniki, če so starši menili, da so mladostniki dovolj stari, da pijejo alkohol, imeli stališče, da alkohol mladostniku ne škodi, so mladostnikom ponujali alkohol ali jim ga priskrbeli ali so z mladostniki pili alkohol in se pogosto opijali pa tudi, če so postavljali preveč prepovedi, brez potrebnih razlag in možnosti za komunikacijo ter se za za mladostnika niso zanimali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:19 29. Oktober 2019.

    v vojsko pa bo.. vsaj za 6 mesecev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.