"Draga moja, ne skrbi, ni ga treba testirati," je rekel zdravnik

Foto: BBC/Youtube
Foto: BBC/Youtube
Od začetka pandemije je minilo več kot leto dni, Brazilija pa zdaj beleži rekordno število novih okužb in smrti. Kljub številnim dokazom, da majhni otroci redko umrejo zaradi učinkov okužbe s covid-19, je v Braziliji doslej zaradi te bolezni umrlo 1300 dojenčkov.
Oglej si celoten članek

V začetku maja 2020 se je leto dni stari Lucas začel počutiti slabo, bil je vedno bolj nemiren. Njegova mamica Jessica je sprva mislila, da zaradi rasti zobkov ali mogoče vnetega grla, a je deček kmalu dobil vročino in začel težko dihati. Odpeljala ga je v bolnišnico, kjer je prosila, naj ga testirajo na koronavirus. "Zdravnik mu je nataknil oksimeter, ki je pokazal 86-odstotno raven kisika v krvi. Zdaj vem, da to ni normalno," je Jessica dejala za  BBC.

Foto: BBC Ker Lucas ni imel zelo visoke temperature, ji je zdravnik rekel, da ne potrebuje testiranja." Draga moja, ne skrbi. Ni ga treba testirati na koronavirus. Verjetno gre le za blago vneto grlo, " je dejal. Ob tem ji je pojasnil, da se majhni otroci redko okužijo s covidom-19. Dal ji je antibiotike in jih poslal domov. Takrat se v Braziliji ni bilo mogoče zasebno testirati.

Potem ko je mali Lucas deset dni jemal antibiotike, so nekateri simptomi izginili, vendar je bil še vedno zelo utrujen. Tedni so minevali, deček je postajal vedno bolj utrujen in zaspan.

3. junija je začel bruhati in mati ga je odpeljala nazaj v lokalno bolnišnico, kjer so ga testirali na covid-19, da bi izključil možnost okužbe. Toda rezultat je bil pozitiven.

Hitro so ga premestili v drugo bolnišnico, na oddelek za pediatrično intenzivno nego, kjer so mu diagnosticirali večsistemski vnetni sindrom (MIS). Priklopili so ga respirator, zdravnik pa je mami povedal, da je mali Lucas doživel srčni napad.

Ker se je čez nekaj časa deček počutil bolje, so se zdravniki odločili, da mehanskega predihavanja ne potrebuje več. "Ko je zaslišal naše glasove, je začel jokati, " je povedala Jessica in dodala, da je bila to zadnja reakcija nanje. Pozneje je bil videti paraliziran. "Zdravniki so naredili CT in ugotovili, da ga je zadela možgansko kap."

"Tisto noč sem sanjala..."

"Tisto noč sem sanjala, da se je Lucas približal in me poljubil na nos. Sanje so bile lepe, polne ljubezni in zbudila sem se srečna. Nato sem pogledala svoj mobilni telefon in videla deset neodgovorjenih klicev zdravnikov," je povedala mati. Ko je poklicala zdravnika, ji je ta povedal, da je njen deček pomoči umrl.

Jessica je prepričana, da bi preživel, če bi bil pravočasno testiran in pravočasno deležen zdravniške pomoči. "Lucas je imel več vnetnih procesov, vidne so bile spremembe na pljučih, srce pa se mu je povečalo za 40%. Vsemu temu bi se lahko izognili," je dejala.

"Mnogi so zavedeni in mislijo, da pri majhnih otrocih ni nevarnosti, da bi po okužbi covid razvili resne simptome," je dejala dr. Fatima Marinho, višja svetovalka mednarodne zdravstvene nevladne organizacije Vital Strategies. Dejansko njene raziskave kažejo, da ta virus prizadene šokantno veliko otrok in dojenčkov.

Po poročanju brazilskega ministrstva za zdravje je med februarjem 2020 in 15. marcem 2021 covid-19 v Braziliji ubil najmanj 852 otrok, mlajših od devet let, vključno z 518 dojenčki, mlajšimi od enega leta.

Marinho je med pandemijo izračunala presežek smrtnih primerov zaradi nespecifičnega akutnega respiratornega sindroma in ugotovila, da je bilo v tem obdobju 10-krat več smrtnih primerov zaradi tega nepojasnjenega dihalnega sindroma kot v prejšnjih letih.

Če se te številke dodajo, je po njenih izračunih od začetka pandemije od covida-19 umrlo 2060 otrok, mlajših od devet let, vključno s 1302 dojenčki.

Zakaj se to dogaja?

Strokovnjaki menijo, da se je zaradi velikega števila primerov v Braziliji povečala verjetnost, da bodo tudi majhni dojenčki in otroci med resnejšimi primeri.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej nasprotuje ostrejšim ukrepom in zaklepanju, kljub temu, da se je v državi pojavila precej bolj nalezljiva različica virusa od prvotne. V Braziliji je prejšnji mesec umrlo dvakrat več ljudi kot v katerem koli mesecu pandemije in trend rasti se nadaljuje

Druga težava je premalo testiranja pri otrocih, zdravnica je dejala, da majhnim otrokom pogosto diagnosticirajo covid, ko so že resno bolni. "Imamo resne težave z odkrivanjem primerov okužbe pri majhnih otrocih. Nimamo dovolj testov za splošno populacijo, še manj pa za otroke. Ker pride do zamude pri diagnozi, otroci pridejo prepozno do oskrbe," je dejala.

Pomanjkanje testov pa po njenem ni edina težave, to se dogaja tudi zato, ker je pri otrocih simptome "lažje" prezreti oziroma jih napačno diagnosticirati, ker se bolezen pri njih kaže drugače.

dezurni@zurnal24. si

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:43 16. April 2021.

    Odlični komentarji (ne vem le, kaj je Enderju). Naj citiram globoke misli lolekaboleka: ''Strah in pritisk je treba vzdrževat z …

  • 18:41 16. April 2021.

    Propaganda se dobro prodaja, le vprašanje kdo nanjo naseda?! Bi še malo pobrskali po statistiki umrlih za rakom, kapmi, samomori …

  • 14:53 16. April 2021.

    Žalostna zgodba, vendar je bitka s posledicami kovid okužbe bitka s časom. Vsako zanemarjanje, kliničnih znakov in laboratorijskih testov je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.