Umrla 17-letnica z astmo, je bil usoden kovid?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17-letnica je v soboto prenehala dihati, test je pokazal, da je pozotivna na novi koronavirus.
Oglej si celoten članek

V Splitu je umrla 17-letna maturantka Ekonomsko-upravne šole. V bolnišnici so opravili test na novi koronavirus, ki je bil pozitiven, poroča Indekshr. 

Najstnica je imela astmo, še v petek pa je bila pri pouku. V soboto je prenehala dihati, oživljali so jo, tudi intubirali. Dekle so prepeljali v bolnišnico, kjer pa je nato umrla. "Smrt je najverjetneje nastopila zaradi kronične bolezni ob infekciji s kovidom," je ocenila dr. Branka Polić iz zavoda za intenzivno pediatrijo. Vzrok smrti dekleta je zastoj srca, je še pojasnila Polićeva.

Kako naj ravnajo pljučni bolniki

Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19.
Združenje pnevmologov Slovenije, ki je pripravilo priporočila, kako naj v času razmaha novega koronavirusa ravnajo pljučni bolniki, poleg upoštevanja splošnih zaščitnih priporočil svetujej, naj kot doslej po zdravnikovih navodilih jemljejo predpisana zdravila oz. terapijo za pljučno bolezen.

Koronavirus v SLO Ob teh težavah bodite posebej pazljivi

V primeru poslabšanja kontaktirajte svojega zdravnika

Samoizolacijo pljučnim bolnikom priporočajo v primeru, če imajo vročino, kašljajo ali imajo druge simptome okužbe dihal. Ob tem jim svetujejo naj bodo pozorni tudi na druge bolezenske znake covida-19, hkrati pa naj se izogibajo stikom z bolnimi posamezniki, tudi če gre zgolj za blag prehlad.
Če pljučni bolnik svoje stanje lahko obvlada doma in ne potrebuje urgentnega zdravljenja v bolnišnici, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da ne bo potreboval nujnega bolnišničnega zdravljenja. V primeru poslabšanja bolezni naj kontaktira svojega družinskega zdravnika ali pulmologa. V primeru dihalne stiske je bolnik napoten na mesta, kjer je možen 24 urni nadzor in zdravljenje. Zaradi določanja pravilne poti in mesta zdravljenja pa je v trenutni situaciji na mestu preverjanje okužbe s koronavirusom.

Fotografija je simbolna

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:33 13. November 2020.

    Umrtje srca zaradi pomankanja kisika in ne zastoj ! Zastoj je trenutni , njegovo umiranje pa traja do 4 ure …

  • 15:20 26. Oktober 2020.

    Ljudje, ali imate v sebi se kaj clovecnosti ? Sozalje druzini ...

  • 13:35 26. Oktober 2020.

    Saj boste naredili obdukcijo, kajne? Itak, da jo ne smete, hijene pokvarjene.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.