Upočasnila bi razvoj Alzheimerjeve bolezni

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki so prišli do novega odkritja, kako bi lahko upočasnili razvoj Alzheimerjeve bolezni. Skrivnost je v molekuli naravnega izvora.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so morda našli pomoč za bolnike z zgodnjo obliko Alzheimerjeve bolezni.

Skrivnost, ki naj bi upočasnila razvoj bolezni, se skriva v molekuli naravnega izvora, ki blokira tvorbo amiloidnih plakov v možganih, ki so odgovorni za bolezen. Molekula sicer spada v družino beljakovin, ki se nahajajo v pljučih. Znanstveniki pojasnjujejo, da te molekule zaenkrat še ne morejo uporabiti kot zdravilo v obliki tabletke, saj ne bi preživele poti v naših prebavilih. Vsekakor pa odkritje predstavlja dober začetek za oblikovanje zdravila, ki bi delovalo tudi preventivno. “Ljudje bi lahko začeli jemati zdravilo pri starosti 60 let in bi s tem zmanjšali verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni,” pravi eden od avtorjev raziskave Samuel Cohen.

Pogosta bolezen

“Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Približno 60 odstotkov vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen,” pravijo v Slovenskem združenju za pomoč pri demeci Spomičica. Alzheimerjeva bolezen večinoma prizadene starejše. Pojasnjujejo, da zanjo zboli od pet do deset odstotkov vseh starejših od 65 let. Bolezen se lahko, čeprav precej redkeje, pokaže že pri 50 letih ali celo prej. “Le 10 odstotkov bolnikov je ob pojavu bolezenskih znakov mlajših od 65 let. Z naraščajočo starostjo se hitro povečuje delež bolnikov z demenco,” opozarjajo. Med 80-90 let starimi je bolnikov z demenco po njihovih podatkih od 20 do 45 odstotkov. “Kljub temu visoka starost še ne pomeni, da nam neizogibno grozi bolezen,” so zaključili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.