V ambulantah precej dojenčkov, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Virus je še posebej nevaren za novorojenčke v prvih mesecih življenja, saj povzroči vnetje spodnjih dihal (bronhiolitis) z oteženim dihanjem.
Oglej si celoten članek

Od novega leta naprej v otroške ambulante prihaja vse več otrok obolelih z gripo, narašča pa tudi število obolelih dojenčkov in malčkov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki je zelo nalezljiv: "V naših ambulantah smo v zadnjem mesecu imeli precej dojenčkov, ki so potrebovali dodatek kisika in nekateri tudi intenzivno zdravljenje," je za Žurnal24 povedala specialistka pediatrije Dr. Eva Bevc Žunič iz Zdravstvenega doma Ljubljana - Moste Polje, ki dodaja, da je virus še posebej nevaren za dojenčke do enega leta starosti:

 "Virus je še posebej nevaren za novorojenčke v prvih mesecih življenja, saj povzroči vnetje spodnjih dihal (bronhiolitis) z oteženim dihanjem, za kar je potrebno zdravljenje v bolnišnici z dodajanjem kisika in v hujših primerih tudi intenzivno zdravljenje z umetnim predihavanjem.V najhujših primerih ta virus ogrozi življenje," nam je je pojasnila zdravnica.

Foto: Profimedia Dojenček virus

Starejših otrok ne pošiljajte v vrtec

Pediatrinja staršem svetuje, da se z malčki in novorojenčki izogibate zaprtim prostorov, kjer je veliko število ljudi, saj se okužbe zelo hitro širijo: "Če imajo ob novorojenčku starejše otroke v vrtcu, naj jih začasno vzamejo v domače varstvo vsaj še v mesecu februarju oziroma glede na situacijo naj domače varstvo podaljšajo," pravi zdravnica, ki staršem svetuje, da se z otroci, kljub hladnemu vremenu odpravite na sveži zrak, da o poostreni higieni, predvsem rok, sploh ne govorimo.

Preberite še:  Dojenčka je treba primerno zaščiti pred mrazom

V primeru, da se bolezen pojavi, svetuje zdravila za zniževanje temperature, dobro hidracijo, zračenje in vlaženje prostorov. Če se pojavijo znaki težkega in hitrega dihanja, je nujen pregled pri zdravniku.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.