V Dalmaciji zaplenili 4,5 tone mesa

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaški inšpektorji so v operaciji nadzora porekla in označevanja živali v štirih dalmatinskih županijah zaplenili več kot 4,5 ton mesa in mesnih izdelkov ter več kot 50 živali.
Oglej si celoten članek

Po operaciji Južna meja 2016 so proti kršilcem zakonov vložili pet kazenskih ovadb in 17 predlogov za obtožnice, je danes sporočilo hrvaški ministrstvo za kmetijstvo.

V operaciji so sodelovale kmetijske, veterinarske, finančne in carinske inšpekcije, ki so med 8. in 13. avgustom opravile nadzor v zadrski, šibeniški, splitsko-dalmatinski in dubrovniško-neretvanski županiji z namenom, da bi ugotovili zdravstveno neoporečnost mesa in mesnih izdelkov ter preprečili neregistrirano klanje goveda.

Pred začetkom operacije so imeli upravičeni sum, da se na načrtovanih krajih nadzora kršijo zakoni, ki urejajo promet živali in mesa, so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Brez zakonsko predpisanih označb

Preverili so stanje v več klavnicah in mesnicah, na sejmih, pri prevoznikih in trgovcih z živalmi. Našli so meso neznanega porekla brez označb zdravstvene neoporečnosti, med drugim pa meso ni šlo skozi obvezni pregled na trihinelo. Našli so več deset živali, ki so bile predvidene za klanje, a niso imele ustrezne dokumentacije.

Zaradi preprečevanja neposredne nevarnosti za zdravje ljudi so odvzeli in neškodljivo uničili 4552 kilogramov mesa in mesnih izdelkov, odvzeli pa so več kot 50 glav goveda, koz, kozličev, svinj in jagenjčkov.

Zaprli so dve mesnici, zakone je kršilo tudi pet prevoznikov živali, so še dodali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.