V Egiptu dve žrtvi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Egiptu druga žrtev virusa ptičje gripe H5N1. Po perutninskih farmah v Evropi medtem kroži nova vrsta ptičje gripe, ki se na človeka še ni prenesla.
Oglej si celoten članek

Na jugu Egipta je v torek zvečer umrla ženska, okužena z virusom ptičje gripe H5N1. Gre za drugo smrtno žrtev ptičje gripe v Egiptu v tednu dni, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočile egiptovske pristojne oblasti.

Sev virusa ptičje gripe H5N1, ki se je prvič pojavil leta 2003, je doslej po svetu zahteval več kot 400 smrtnih žrtev. Je drugačen od seva H5N8, ki se v zadnjih dneh širi po evropskih perutninskih farmah. V Egiptu so letos zabeležili skupno sedem okužb z virusom H5N1, od tega so se trije primeri okužbe končali s smrtjo. Večino smrtnih žrtev je omenjeni sev virusa zahteval na jugovzhodu Azije. Lani se je pojavil tudi sev virusa ptičje gripe H7N9, ki je doslej zahteval več kot 170 smrtnih žrtev.

Farme po Evropi

Perutninske farme po Evropi pa napada nova vrsta ptičje gripe, ki se bo zagotovo širila naprej med pticami, ali se bo virus razširil tudi med ljudmi, pa zaenkrat še ni mogoče napovedati, je včeraj posvarila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Evropske države je WHO pozvala, naj bodo pazljive. "Vsi bi morali biti precej pazljivi," je novinarjem v Ženevi dejala strokovnjakinja WHO na področju globalnih programov proti gripi Elizabeth Mumford. Kot je opozorila, jim je virus zaenkrat še precej neznan. Glede na to, kako hitro se širi med perutnino, predvideva, da bo verjetno slej ko prej prešel tudi na človeka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Mumfordove zagotovo lahko pričakujemo, da bo za novo vrsto gripezbolelo še več perutnine. Izpostavila je ključen pomen zakola bolnih živali in nadzorovanja telesne temperature pri ljudeh, ki so bili v stiku z njimi, tako da bi čim prej odkrili morebiten prenos virusa na človeka. V Nemčiji in na Nizozemskem so v minulih dneh potrdili enak podtip visoko patogenega seva virusa ptičje gripe H5N8. Tudi na Otoku so danes potrdili, da gre za enak sev. "Potrjeno je, da gre za sev H5N8, za katerega velja zelo nizka stopnja tveganja za zdravje ljudi in ni nevaren za prehrambeno verigo," je sicer včeraj sporočil britanski urad za okolje, hrano in kmetijstvo.

V Nemčiji že v začetku meseca

Virus ptičje gripe so v Nemčiji odkrili že v začetku tega meseca na perutninski farmi v bližini mesta Heinrichswalde, nakar so zaklali 31.000 puranov ter manjše število gosi, piščancev in rac. Tudi na perutninski farmi v bližini Utrechta na Nizozemskem so že odredili zakol 150.000 kokoši, enaka usoda čaka 6000 rac na farmi v Yorkshireu v Veliki Britaniji.

Na Švedskem so medtem kmetom včeraj odredili, da morajo kokoši in ostala perutnina preventivno ostati v zaprtih prostorih, da bi tako zmanjšali možnost prenosa novega seva ptičje gripe v to državo. Po dosedanjih ugotovitvah je sev, ki pesti Evropo, zelo podoben virusu, ki se od začetka tega leta širi med perutnino na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. Strokovnjaki predvidevajo, da se je razširil iz Azije v Evropo s pticami selivkami. V Južni Koreji so zaradi njega v minulih dveh mesecih zaklali že več sto tisoč živali, predvsem rac.

Nemški znanstveniki so včeraj po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili, da so že odkrili povezavo med sevom ptičje gripe, ki so ga odkrili na severovzhodu Nemčije, in sevom ptičje gripe v Južni Koreji. Tako v Aziji kot Evropi sicer tega seva virusa pri ljudeh zaenkrat niso zabeležili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.