V Floridi se širi zika

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V ameriški zvezni državi Florida so zabeležili 14 primerov okužbe z virusom zika prek pikov komarjev na območju mesta Miami, zato so tamkajšnje oblasti zvezno vlado zaprosile za pomoč.
Oglej si celoten članek

Guverner Floride Rick Scott je danes sporočil, da so zabeležili deset novih primerov okužbe, potem ko je v petek postalo znano, da so odkrili prve štiri primere.

Na Floridi zabeleženi primeri virusa, ki je še posebej nevaren za nosečnice, saj pri plodu povzroča hudo možgansko okvaro mikrocefalijo, ko se otroci rodijo z nenavadno majhno glavo, so prvi potrjeni primeri prenosa prek domačih komarjev v ZDA. Od 14 primerov gre za 12 moških in dve ženski. Pred tem so v ZDA zabeležili več kot 1600 primerov okužbe z ziko, a je pri tem šlo večinoma za popotnike, ki so se okužili v tujini. Virus se lahko sicer prenaša tudi prek spolnih odnosov.
 

Odsvetujejo potovanja v Wynwood

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je danes izdal opozorilo pred potovanji v predel Miamija, v katerem so zabeležili vseh 14 okužb z ziko. Vodja CDC Tom Frieden je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da so nosečnicam odsvetovali potovanja v Wynwood, četrt, ki se nahaja severno od središča Miamija.

Ženskam iz te četrti svetujejo, naj poskrbijo za ustrezno zaščito med spolnimi odnosi ali pa se jih vzdržijo, da bi zmanjšale tveganje prenosa virusa od partnerja. Nosečnicam, ki pa so obiskale četrt od 15. junija dalje, priporočajo, naj obiščejo svojega zdravnika. Frieden je tamkajšnjim prebivalcem svetoval še uporabo sredstev proti komarjem in nošenje oblačil z dolgimi rokavi.

Scott je CDC medtem zaprosil, naj na prizadeto območje pošlje skupino strokovnjakov, da bi okrepili odziv lokalnih oblasti na širjenje virusa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.