V karanteno ne bo šel več celoten razred

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavil nova navodila za postopke v šolah v primeru okužbe učencev z novim koronavirusom. Tako karantena ni več predpisana za celoten razred, temveč le za tiste, ki so bili v času pouka, odmora ali na javnem prevozu, z okuženim dlje časa v bližini nekaj metrov.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk v čim večji meri izvajali v šolah in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. Glede na to, da je v zadnjih dveh tednih med vsemi starostnimi skupinami največ novih okužb prav med šolskimi otroki, je HZJZ minuli konec tedna objavil dodatna navodila za primer okužb z novim koronavirusom v šolah.

V karanteno le določeni sošolci

V primeru okužbe v razredu bodo v karanteno poslali vse sošolce okuženega učenca, ki so v učilnici sedeli na razdalji do dveh metrov od njega, pa tudi tiste, ki so na javnem prevozu skupaj z njim potovali dlje kot 15 minut, prav tako na manj kot dveh metrih razdalje.

Prav tako bodo v samoizolaciji pristali otroci, ki so se z okuženim sošolcem v zaprtem prostoru družili in pogovarjali v obdobju, daljšem od šolskega odmora, tisti, ki so imeli neposreden fizični stik z njim med telesno vzgojo, pa tudi tisti, ki so z njim delili kozarce in steklenice z vodo, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Pri učencih brez mask v karanteno celoten razred

V primeru učencev višjih razredov osnovne šole in dijakov, ki v učilnicah niso imeli mask in niso sedeli na medsebojni razdalji najmanj 1,5 oz. dva metra, bodo v karanteno poslali celoten razred. Karantena traja deset dni od zadnjega neposrednega stika s pozitivnim.

V karanteno ne bodo treba polno cepljenim proti covidu-19 in prebolelim.

Če se bo okužba v istem razredu pojavila pri še enem ali več otrocih, ki naj bi zboleli zaradi stika z okuženim, bodo karanteno odredili za celoten razred. Tudi učitelji bodo v tem primeru najverjetneje deležni karantene. HZJZ še dodaja, da določene specifične situacije lahko terjajo tudi drugačne postopke glede na oceno epidemiologov ali zdravnikov šolske medicine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:21 27. September 2021.

    "V primeru okužbe v razredu bodo v karanteno poslali vse sošolce okuženega učenca, ki so v učilnici sedeli na razdalji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.