V nakupovalni center po virus

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Številni starši ne upoštevajo navodil in z otroki obiskujejo nakupovalne centre. Pri ogroženih otrocih se prehlad lahko razvije v resen zaplet, celo smrt.
Oglej si celoten članek

"V času večje razširjenosti okužb dihal naj se ljudje čim manj zadržujejo v prostorih, kjer je veliko ljudi, na primer v nakupovalnih centrih," svetuje pediatrinja Helena Mole. November je čas, ko se začne povečevati število respiratornih obolenj pri predšolskih otrocih. Spremembi vremena sledi povečanje okužb s sincicijskim virusom, ki je najpogostejša okužba pri dojenčkih in otrocih do drugega leta.

Možni tudi hujši zapleti

"Respiratorna obolenja je potrebno jemati resno," opozarjajo člani Sekcije za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu. Respiratorni virusi največje tveganje predstavljajo za dojenčke in majhne otroke, pri katerih poleg prehlada lahko povzročijo resnejša obolenja dihal.

"Težji potek okužb lahko pričakujemo pri novorojenčkih do tretjega meseca starosti, nedonošenčkih, otrocih s kronično pljučno boleznijo, s hemodinamsko pomembno prirojeno srčno napako, downovim sindromom, imunskimi pomanjkljivostmi in živčno-mišičnimi boleznimi," pravi vodja enote za intenzivno nego in terapijo ljubljanske ginekološke klinike Lilijana Kornhauser Cerar.

Resni zapleti, celo smrt

Pri ogroženih skupinah se zato namesto običajnega prehlada lahko razvijejo resni zapleti, kot so bronhiolitis, pljučnica, dihalna odpoved, dihalni premori, celo nenadna smrt. Otroci se po njeni oceni lahko srečujejo z dolgotrajnejšimi posledicami še pozneje.

Poleg izogibanja prostorov, kjer je veliko ljudi, je zelo pomembno je izvajanje preventivnih ukrepov preprečevanja okužb - redno umivanje rok s toplo vodo in milom, pravilna higiena kašlja, izogibanje stikov med obolelimi in zdravimi, redno zračenje prostorov in gibanje na svežem zraku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.