V sedežih in ročajih teh vozičkov nevarne kemikalije

Kemikalije prisotne v sedežih in ročajih.
Oglej si celoten članek

Danska potrošniška organizacija je preverila prisotnost nevarnih kemikalij v ročajih enajstih zelo priljubljenih otroških vozičkov in ugotovila, da le v štirje od njih niso vsebovali problematičnih kemikalij.

Foto: Saša Despot Otroški voziček

V okviru testa so ugotovili, dae šest vozičkov v ročajih in v sedečih vsebuje klorirane parafine, zaviralce gorenja TCPP in/ali policiklične aromatske ogljikovodike, PAH (naftalen).

Gre za vozičke:

Britax Smile -  klorirani parafini v ročaju;
Cybex Balios M - klorirani parafini v ročaju in sedežu;
Gb QBIT Plus - klorirani parafini v ročaju;
Maxi Cosi Stella -  v ročaju odkrili klorirane parafine in PAH (naftalen);
Mutsy Nexo - zaviralec gorenja TCPP v sedežu;
Phil and Teds Smart - klorirani parafini v ročaju in naftalen v sedežu.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, da naštete kemikalije v otroških vozičkih sicer niso prepovedane, čeprav je naftalen klasificiaran kot potencialno karcinogen. 

Klorirani parafini so na seznamu neželjenih kemikalij danske agencije za varovanje okolja, kjer sumijo, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. 

Zaviralec gorenja TCPP je v EU prepovedan v igračah, namenjenim otrokom mlajšim od treh let, ker je karcinogen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.