Tak je nov zemljevid Evrope

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na zemljevidu ECDC večina Evrope ostaja rdeča ali temno rdeča.
Oglej si celoten članek

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temno rdeče. Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra.

V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Slovaška, Češka, Danska, Francija, Portugalska, Estonija, Litva in države Beneluksa. Za razliko od preteklega tedna je povsem temno rdeča tudi Španija, ki je bila na prejšnjem zemljevidu deloma rdeča.

Velike spremembe v nekaterih državah

Epidemiološke razmere so se glede na zemljevid ECDC poslabšale tudi v Italiji, kjer je severna polovica temno rdeča, južna pa rdeča. Pred enim tednom so bili posamezni deli države še oranžni, temno rdeč pa samo sever države.

Avstrija, ki je bila še pred dvema tednoma v celoti temno rdeča, je medtem po novem skoraj povsem rdeča. Na Madžarskem, ki je bila pretekli teden povsem temno rdeča, pa je zdaj vzhodna polovica rdeča. Rdečih je tudi več delov Nemčije in Poljske ter celotna Latvija, ki je bila prejšnji teden temno rdeča.

Glede na zemljevid so najboljše razmere trenutno v Romuniji, ki je večinoma oranžna, deloma pa celo zelena.

Foto: ECDC zemljevid ecdc evropa covid-19

Meja je 500

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev 798. 

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemiološke razmere.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.