Nova diagnoza na vsakih 35 minut, tako je v vaši občini

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti. Poznate evropski kodeks?
Oglej si celoten članek

Po podatkih registra raka RS je v letu 2016 na novo z rakom zbolelo 15.072 ljudi, kar pomeni da je za novo diagnozo raka vsakih 35 minut izvedel nov Slovenec ali Slovenka.

Število bolnikov z rakom se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva, v Sloveniji je rak pri ženskah drugi, pri moških pa v zadnjih letih že prvi vzrok smrti.

Eurostat je ob koncu lanskega leta objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 31,5 odstotka vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež, nad 30 odstotkov je še na Nizozemskem.

Obolevnost za različnimi oblikami raka se pri nas  močno razlikuje glede na prebivališče. Medtem ko na državni ravni zabeležimo v povprečju 559 novih primerov te bolezni na 100.000 prebivalcev, je na regionalni ravni stopnja obolevnosti najvišja v zasavski regiji (616), le malo nižja je v osrednjeslovenski regiji (600), ki ima največ prebivalcev, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Najmanj, 513 novih primerov na 100.000 prebivalcev beležimo v primorsko-notranjski regiji.

Rak bo občinah

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsako leto objavi (NIJZ) posodobljene podatke umrljivost zaradi vseh rakov po naših občinah, po zadnjih največ ljudi za vsemi oblikami raka umre v dveh pomurskih občinah, prevladuje občina ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske, to je občina Kuzma, ki ji sledi druga obmejna občina z Avstrijo; Cankova.

Foto: Nijz Na NIJZ pojasnjujejo, da je na grafiki prikazana starostno standardizirana stopnja za prebivalce v starosti do 75 let. Če je slovensko petletno povprečje pri 221 slovenskih občinah 163, 7 na 100.000 prebivalcev, poleg Kuzme in Cankove to povprečje krepko presegajo še občine Apače, Kozje, Trbovlje. Podrobnejše podatke o smrtnih primerih zaradi raka vaši občini najdete tukaj.

Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti ter premalo gibanja. 

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke in prostate. Ogroženost za rakom pa se povečuje tudi s staranjem prebivalstva.

Dejavniki tveganja

V zbornici zdravstvene in babiške nege ob današnjem svetovnem dnevu boja proti raku opozarjajo, da ljudje ne poznajo dovolj dejavnikov tveganja in ne obvladajo informacij o preprečevanju raka. Kot so zapisali, imajo zato medicinske sestre še posebno vlogo. "Pogosto se bolniki, ko izvejo za diagnozo, počutijo, da so izgubili nadzor nad svojim zdravjem in življenjem. Zdi se, da so v tem obdobju pogovori in svetovanje o zdravem načinu življenja, kot so prenehanje kajenja, zdravo prehranjevanje in pomen telesne dejavnosti, povsem odveč, a vendar močno vplivajo na izboljšanje z zdravjem povezane kakovosti življenja," je povedala Ana Istenič iz sekcije medicinskih sester v onkologiji.

Zdravje Teden boja proti raku: Programi, ki dokazano rešujejo življenja

Upoštevajte te nasvete

Za uspešno obvladovanje raka je treba upoštevati prav vsa priporočila Evropskega kodeksa proti raku ( slika spodaj) ne le tista, ki opozarjajo na zdrav življenjski slog. Upoštevanje priporočil Kodeksa bi lahko breme raka zmanjšalo za 30–50 odstotkov, dodajajo strokovnjaki.

Zdravje To morate storiti, da zmanjšate ogroženost z rakom

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:26 5. Februar 2020.

    Denar ! Greš samoplačniško in imaš urejene vse preiskave v 30 dneh ! Tudi način zdravljenja je odvisen od tega …

  • 00:08 5. Februar 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • vec
    20:56 4. Februar 2020.

    Vrste in to da zavarovalnice odločajo katera preiskava je nujna zate.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.