V Sloveniji: To so najbolj inovativna živila v letošnjem letu

Foto: Nutris
Foto: Nutris
Inovativni, z ugodnejšo prehransko sestavo, pri izboru upoštevajo tudi prijaznost živila do potrošnika in okolja.
Oglej si celoten članek

Inštitut za nutricionistiko je dopoldne predstavil najbolj inovativna živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu.

Foto: Nutris Zmagovalci izbora za najbolj inovativna slovenska živila za leto 2019 so Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka, podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi, podjetje Organa za namaza iz linije Tereza's choice - Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče, Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki - Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom.

K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel v drugi polovici lanskega leta, so bili povabljeni potrošniki in proizvajalci živil v Sloveniji. Izbor sicer poteka že od leta 2015.

Izbor Naj inovativna živila za leto 2018: To so naši najboljši inovativni prehranski izdelki

 

Živila, ki koristijo zdravju

Tokrat so proizvajalci na razpis lahko posredovali največ tri predloge. "Pomemben poudarek je na ugodnejši prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje. V nadaljevanju pa so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti," je pojasnil Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Sladkor in sol

Strokovnjak za prehrano je dodal, da je so letos dobili največ prijav. "Čeprav vsako leto obravnavamo manj živil, ki jih je potrebno zaradi manj ugodne sestave iz izbora izločiti, je še vedno precej priložnosti za izboljšave, na primer z vidika zmanjševanja vsebnosti soli v pekovskih izdelkih, ter sladkorjev v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih. Poseben problem predstavlja tudi zniževanje vsebnosti sladkorjev na račun dodajanja sladil, čeprav ta niso vedno potrebna."

Tako poteka izbor

Izbor živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije. "Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil v prvi vrsti temelji na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. V izogib subjektivnemu ocenjevanju, pri izboru uporabljamo uveljavljene modele za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na hranilno sestavo, predvsem vsebovano količino sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter na drugi strani vsebnost prehranskih vlaknin, sadja in zelenjave, živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med manj oziroma bolj zdrava živila," je potek izbora pojasnila raziskovalka s področja prehrane in označevanja živili Anita Kušar.

Rezultate preteklih izborov lahko najdete:

https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/inovativna-zivila-leta-2018

https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/inovativna-zivila-leta-2017

https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/inovativna-zivila-leta-2016

https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/inovativna-zivila-leta-2015

dežurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.