V tej slovenski bolnišnici zaznali dva pozitivna na britansko različico

Foto: Epa
Foto: Epa
Z enega od bolnišničnih oddelkov naključno izbrali šest pozitivnih brisov in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici beležili povečano število okužb z novim koronavirusom.
Oglej si celoten članek

V Splošni bolnišnici Jesenice so pred dvema tednoma že imeli najmanj dva bolnika z britansko različico novega koronavirusa. Zdajšnje preverjanje naključnih brisov iz tistega obdobja je namreč kar pri dveh od šestih pozitivnih brisov pokazalo na to.

Po besedah strokovne direktorice Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so za testiranje, ki ga je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naključno izbrali šest pozitivnih brisov z enega od bolnišničnih oddelkov, in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici beležili povečano število okužb z novim koronavirusom.

V ponedeljek se je pokazalo, da sta bila dva bolnika, ki so jima okužbo potrdili 11. oziroma 12. januarja, dejansko okužena z novo različico. "Zelo verjetno je v Sloveniji teh okužb z novim sevom še več," je na podlagi dobljenih podatkov izpostavila Jovanovič Kunsteljeva. To se ji ne zdi presenetljivo, saj do širjenja novega seva prihaja tudi v drugih državah.

Nove ugotovitve ne prinašajo morebitnih sprememb v delo bolnišnice, saj naj bi bil potek bolezni tudi ob okužbi z novim sevom precej podoben kot z dosedanjim. "Še naprej se bomo držali ukrepov in skrbeli za preprečevanje prenosa okužb," je poudarila.

Ni sicer znano, ali je bilo v bolnišnici še več okuženih z novim sevom, vendar pa je večina bolnikov, ki so jih zdravili pred dvema tednoma, v tem času bolnišnico že zapustila.

Odkritje novega seva ne prinaša dodatnih testiranj v bolnišnici. "Že sicer pogosto testiramo hospitalizirane bolnike. Problematična pa je tudi dostopnost testov, ki dokazujejo okužbo z angleško različico virusa, saj jih je v državi malo," je pojasnila Jovanovič Kunstljeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:29 26. Januar 2021.

    Zanimivo, da tele nove odtenke bacilčka odkrivajo samo v bolnicah, kjer so direktorji ortodoksni SDS-ovci!

  • 16:12 26. Januar 2021.

    Neverjetno!! Do včeraj nismo vedeli nič ali zelo malo o tem virusu. Sedaj že vemo kako se spreminja-mutira, mi ga …

  • 15:11 26. Januar 2021.

    Samo glej ga zlomka, največ je pa slovenskih različic Covida-19. Butli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.