Novo: V UKC Ljubljana uvedli poseben režim, pozor, če potrebujete urgenco

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Oglej si celoten članek

Do tega trenutka v Sloveniji še nimamo primera koronavirusa, štirje potniki, ki so se vrnili z ladje na Japonskem, so doma in niso okuženi, okužena Slovenca, ki sta v bolnišnici v Yokahomi, nista zbolela, je na posebni novinarski konferenci na temo koronavirusa povedala državna sektretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.  Ob tem je dodala, da so vladi že predlagali sprostitev blagovnih rezerv.

 Z zdravstvenimi zavodi, ki na primarni ravni zagotavljajo 24-urno zdravstveno obravnavo in kjer naj bi potekala testiranja na novi koronavirus, pa so že bili v stiku, v petek pa imajo tudi sestanek z njimi, je še napovedala. "Sistem bo izdelan v popolnosti, " je zagotovil Darko Čander z ministrstva.

Zato tako velika pozornost

Strokovnjaki opozarjajo na posebno pozornost tudi zato, ker gre za nov virus, kar pomeni, da nihče nima zaščitnih protiteles. Sicer kar v 80 odstotkih okužba s tem virusom poteka kot gripa oz. prehlad in mine v roku enega tedna, kot večina prehladov.

Pri tistih, ki niso mladi in zdravi, ampak imajo pridružene bolezni, so starejši, pa obstaja nevarnost hujšega poteka bolezni. Zato želijo omejiti število okuženih in predvsem ščititi te ogrožene skupine. 

Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je pojasnil, da so podatki, ki jih imajo, nepopolni, zato je treba biti previden pri njihovem tolmačenju. " Gre za novo "stvar," podatki so nepopolni. Včasih so zmaličeni in osvetljeni z ene strani. Nedvomno je, da vsaka nova stvar prinaša strah, strah je tudi zdravstvene delavce, vendar to ni nič nenavadnega, problem je panika," je opozoril specialist interne medicine in infektologije.

Bodimo previdni; higiena in zdrava pamet

Po Srletovih besedah je pri koronavirusu zaenkrat dobro znano, kako se širi, namreč s kapljicami. "Kapljico se prenašajo s kašljanjem ali na primer med petjem in to do enega metra. Pri vseh okužbah s kapljicami lahko pride tudi do širitve s stikom, to pomeni, da kapljica med kašljanjem pride na pult, vi se je dotaknete, ostane na rokah in to prenesete na dihala," je prenos okužbe ponazoril strokovnjak. "Zakaj to govorim? Če bi upoštevali glavna navodila, bi marsikaj postorili. Takšne zaščitne ukrepe je treba prenesti v vsakdanje življenje. Prosim vas, da ljudem primerno predstavite te ukrepe, s tem bomo naredili največ," je novinarje pozval priznani strokovnjak. 

Na posebni novinarski konferenci ministrstva za zdravje so še povedali, da se meja v EU ne bodo zapirali, ter da imajo evropske države zaenkrat enaka navodila za prehode ljudi. "V primeru bivanja ali kontakta z okuženo osebo na nekem območju ob povratku vrnemo takoj pokličemo zdravnika in čakamo navodila." 

Prvi ukrep bolnišnic: Prepoved obiskov

Že na včerajšnjem sestanku z ministrstvom za zdravje so se slovenske bolnišnice dogovorile o ukrepih oziroma protokolu ravnanja ob pojavu okužb s koronavirusom, pri katerem so prvo stopnjo, ki predvideva popolno prepoved obiskov in omejitev vstopa v ustanove, že uvedle.

STA sporoča, da so v UKC vzpostavili posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. Sprva v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih bodo uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi. 

Posebna številka

V UKC Ljubljana bodo v okviru dispečerskega centra Ljubljana vzpostavili tudi posebno telefonsko številko za osnovne informacije o koronvirusu. Po besedah vodje dispečerskega centra Denisa Gorjupa gre za številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor bodo lahko poklicali tisti, ki bi imeli blažje znake in jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Zdravstveni dispečer jih bo ustrezno usmeril, s čimer želijo preprečiti nepotreben vstop teh ljudi v urgenco in UKC, pa tudi zmanjšati njihov strah. Za resna zdravstvena stanja pa še vedno ostaja številka 112, je pojasnil Gorjup.

Pozor, če potrebujete urgenco

Poleg tega so v UKC po besedah travmatologa Uroša Tominca omejili število pristopov na urgenco. Zaenkrat je na urgenco mogoče priti po treh poteh: skozi glavni vhod prihajajo bolniki, ki se lahko samostojno gibljejo, prek terminala pa pridejo bolniki z reševalnim vozilom oz. jih pripeljejo svojci, a potrebujejo voziček za transport. Tretji pristop prek urgence je namenjen dializnim bolnikom.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so že v ponedeljek prepovedali vse obiske, do nadaljnjega pa je prepovedano tudi parkiranje znotraj kompleksa. Še vedno poudarjajo, da zaenkrat nimajo dokazanega primera okužbe z novim koronavirusom in da so vsi sprejeti ukrepi preventivne narave.

Takšen bo režim

Kot je dejal Tominc, razumejo, da bodo poškodovani in oboleli prihajali v spremstvu svojcev, a prosijo, da se število spremljajočih omeji na največ enega zdravega spremljevalca. Bodo pa tudi na samem vhodu urgence vsakega pacienta povprašali, zakaj prihaja. Tiste z znaki respiratornega infekta, ki bodo izpolnjevali kriterije, bodo preusmerili na infekcijsko kliniko.

Takšnemu bolniku bodo po besedah Logarjeve že na triaži oz. vstopu namestili masko, nato pa bo potekal transport preko reševalne službe, torej z reševalnih vozilom, da ne bo sam hodil naokrog. Podobno bo veljalo tudi, če bo takšen bolnik prišel na pregled v kakšno drugo ambulanto.

 

Postavljajo improvizirana šotora

Foto: UKCLJ Koronavirus - soba Infekcijska klinika Postavljajo tudi dva improvizirana šotora, ki bosta služila kot čakalnica in improvizirana ambulanta za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom. V naslednjih dneh pa načrtujejo postavitev kontejnerjev, kar bo bolj prijazno tako osebju kot bolnikom. Predvidoma bo šlo za šest kontejnerjev z ustreznimi prezračevalnimi sistemi, ki bodo med seboj povezani. Tisti, ki bi bili tako bolni, da ne bodo mogli v domače okolje, bodo v njih lahko počakali tudi na izvid.

Prihajajo z napotnicami

Po besedah Logarjeve so v zadnjih dveh dneh imeli na kliniki večje število bolnikov, ki so prišli zaradi možnosti okužbe z novim virusom, pri vseh pa so bili testi negativni. Prišli so z napotnicami izbranih zdravnikov oz. urgentnih centrov. Kot je pojasnila, obravnava poteka tako, da ljudje najprej stopijo v stik s svojim zdravnikom, ta se poveže z epidemiologom, s katerim se nato odločita, kakšno je najboljše ukrepanje.

So pa je imeli nekaj primerov tudi na urgenci. "Takoj ko smo ugotovili, da izpolnjujejo kriterije, smo jih osamili ter nato po pogovoru z infektologom ustrezno ukrepali," je povedal Tominc.

"Ni potrebna panika. To je najslabše, kar se v tem trenutku dogaja," je dejala Logarjeva. Je pa po njenih besedah potrebna dodatna pozornost. Gre za nov virus, kar pomeni, da nihče nima zaščitnih protiteles.

Prva stopnja: prepoved obiskov 

Poleg UKC Ljubljana so obiske za zdaj prepovedali v mariborskem UKC-ju ter v splošnih bolnišnicah v Celju, Slovenj Gradcu, Šempetru pri Gorici, na Jesenicah in v Novem mestu. 

Kakšen je ta protokol ravnanja ob okužbi, je danes podrobneje pojasnil  predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić. Kot je dejal, so sicer v njihovi bolnišnici dorekli interni protokol iz katerega pa je razvidno, kako bo potekala obravnava v primeru okužbe oziroma v primeru, da gre zares. 

Tristopenjski protokol ravnanja

SB Novo mesto

  • Prva stopnja, ki so jo že uvedli, predvideva prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.
  • Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana.
  • V primeru tretje stopnje oziroma epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Vodstva bolnišnic so sicer zahtevala, da se ob pojavu okužb ustanovi enotni  krizni strokovni štab, ki bo vodil celoten projekt. Bolnike bi po sedanjem načrtu najprej sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa z Gorenjskega. V UKC-ju Ljubljana lahko v nekaj urah pripravijo 20 postelj, prve bolnike pa lahko sprejmejo "praktično takoj", je zagotovil vodja ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar.

UKC Ljubljana: do preklica so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalci naj ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Splošna bolnišnica Jesenice: prepovedani so obiski na vseh oddelkih bolnišnice. Pacienti, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj ne hodijo v bolnišnico. Pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 in prejeli bodo nov datum za pregled.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica:
vsem, ki so bivali ali potovali na območja, kjer je razširjen novi koronavirus, svetujejo, naj če zbolijo, ostanejo doma in se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki ga trenutno nadomešča. Za nasvet se lahko obrnejo tudi na telefonsko številko 05 330 1117. Če pacienti kljub temu pridejo v bolnišnico, jih prosijo, naj v v urgentni center ne vstopajo sami, temveč naj pozvonijo na zvonec na zidu desno od vrat glavnega vhoda v urgentni center oziroma pokličejo na zgornjo telefonsko številko.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.