V ZD Škofja Loka opozarjajo zaradi novih primerov ošpic

Foto: Profimedia
V Sloveniji so letos skupaj zabeležili 25 primerov ošpic.
Oglej si celoten članek

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so objavili obvestilo, v katerem njihove obiskovalce opozarjajo na povečano število bolnikov z ošpicami.

V primeru suma pokličite osebnega zdravnika

"Vse osebe z vročino in izpuščajem, prehladnimi znaki ali vnetjem očesnih veznic prosimo, naj ne vstopajo v stavbo zdravstvenega doma, ampak pokličejo svojega izbranega zdravnika," je zapisano na obvestilu, datiranem 3. decembra 2019. "Če ta v času obiska ne dela, naj ne vstopajo v čakalnico Nujne medicinske pomoči, temveč naj pokličejo na telefonsko številko 04/502 00 70. Enako velja tudi za osebe, ki so bile v stiku z obolelimi s sumom na ošpice."

Okužba v tujini Nekaj primerov ošpic tudi v Sloveniji

Dodajajo, da je ukrep nujno potreben za zagotovitev pogojev za obravnavo ostalih bolnikov, saj je ob vstopu bolnika z ošpicami v stavbo to potrebno zapreti in zračiti vsaj dve uri. 

Foto: facebook Obvestilo ZD Škofja Loka

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. "Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4–7 dni," navajajo pri NIJZ. "Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje z osrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni."

Novembra obolelo šest odraslih

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v izbruhu ošpic novembra letos zbolelo šest odraslih oseb. "Prvi primer je bil vnesen iz tujine, predvidoma iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na pet oseb, ena od teh je bila cepljena, za ostale ni podatka o cepljenju," navajajo pri NIJZ. 

Poleg omenjenega izbruha je NIJZ konec novembra zabeležil še en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. V novembru in decembru je bilo tako skupno sedem zbolelih z ošpicami, v vseh primerih je šlo za odrasle osebe.

Med otroci nihče ni bil cepljen

Skupno je NIJZ v letošnjem letu zabeležil 25 primerov ošpic pri slovenskih državljanih in dva pri tujcih. "Med prijavljenimi primeri so trije otroci, dva mlajša od pet let in eden med pet in 15 let starosti," navajajo pri NIJZ. "Štirje bolniki so iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let."

Foto: Profimedia Cepljenje

V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. "Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, pet jih je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju," še razlagajo pri NIJZ. "Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen."

dezurni@zurnal24.si


 
 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:53 6. December 2019.

    In kje je problem? Pustite jih da prebolijo in svet se bo vrtel naprej.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.