Varni pred prehladom: Navade, ki se jim je treba odreči

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Navade, ki se jim je v hladnem vremenu treba odreči.
Oglej si celoten članek

Verjetno nas večina hladnih dnevih raje ostaja doma pred televizorjem, kot pa da bi šli ven, saj menimo, da se bomo prehladili. Seveda to ne drži povsem, redna telesna vadba in gibanje na svežem zraku namreč tudi pozimi utrjujejo naše telo, le prilagoditi se je treba in se ob tem držati naslednjih nasvetov:

  • Dihajte skozi nos, ki je odličen filter za viruse, poleg tega pomaga ogreti zrak. Z dihanjem skozi usta na hladnem zraku pomeni stalno draženje grla in žrela. 
  • Pokrivanje ust s šalom pozimi ni priporočljivo, čeprav se nam zdi, da nas v določenem trenutku ogreje. Šal preko ust, še posebej, če je zelo hladno, nam lahko samo škodi, saj se zrak, ki smo ga izdihnili na pokrivalu spremeni v vodo in zatem v led, zaradi česar lahko kaj hitro staknete bolezen kot sta angina in bronhitis. Kot navaja portal Brihtside, koža okoli ust lahko postane razdražena, zato na mrazu ne pokrivamo ust, temveč samo lica in seveda ob tem počasi dihamo skozi nos.  
  • Tudi tesna in preozka oblačila in obutev v zimskih dneh nikakor niso priporočljiva. Oblečite torej ohlapna oblačila, v več slojih, saj vas bo zrak, ki nastaja med oblačili, lepo ogrel.
  • Pitje toplih napitkov pred odhodom na mraz ni priporočljivo, zato si raje si privoščite kozarec vode ali kakršnokoli drugo hladnejšo pijačo. Zaradi toplega napitka vam bo samo še prej hladno.
  • Preden se odpravite ven, se dobro najejte, čeprav še ne občutite lakote. Za proizvajanje toplote namreč telo potrebuje dovolj energije; če boste lačni, vas bo kaj hitro začelo hudo zebsti. 
  • Po popitem alkoholu vam bo resda kaj hitro toplo, vendar bo trajalo le pol ure. Za  tem se bo vaše telo začelo zelo hitro hladiti. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.