Nevarne kemikalije v papirnatih lončkih, slamicah in škatlah za živila

Foto: Profimedia Papirnati lončki
Zahteva pa regulaciji v EU.
Oglej si celoten članek

Črnilo in druge kemikalije v papirnatih slamicah, lončkih za kavo in kartonskih škatlah za živila so lahko zelo škodljivi, tudi rakotvorni, je danes opozorila Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc. Skladno s tem je Evropsko komisijo pozvala k regulaciji papirnatega pakiranja.

Beuc je opozoril, da je papir drugi najpogosteje rabljen material za pakiranje hrane, takoj za plastiko. In medtem ko EU izvaja nadzor nad kemikalijami v plastičnem pakiranju, pri čemer plastika za enkratno uporabo v uniji leta 2021 ne bo več dovoljena, regulacije na področju papirnate embalaže ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 5000 kemikalij

Po podatkih potrošniške organizacije je v papirnatih pakiranjih prisotnih več kot 5000 kemikalij, med njimi barve, topila, aditivi, UV filtri. Velika večina teh kemikalij ni bila v celoti testiranih, zato se ne ve natančno, kako toksične so, je razvidno iz poročila Beuc.

Beuc je sicer sama izvedel nekaj testov, pri čemer se je izkazalo, da je več kot eden na šest vzorcev vseboval snovi za barvila, ki naj bi povzročale raka. Poleg tega so bile v devetih od 76 vzorcev kršene tudi zgornje meje, ki jih je EU postavila za plastično pakiranje.

Skoraj vsi vzorci so vključevali UV filtre, med katerimi naj bi bili tudi taki, ki veljajo za rakotvorne ali pa bi lahko porušili hormonski sistem.

Beuc je izpostavil še, da so našli več primerov papirnatega pakiranja, med drugim otroške škatle za rozine, pri katerem so kemikalije, ki so se vpile v živilo, presegle priporočene vrednosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • vec
    15:22 25. Julij 2019.

    Bravo, good job done.

  • 14:26 25. Julij 2019.

    Ja, bumerang se vrne metalcu nazaj v glavo. Prepovedali so plastiko, medtem ko je papir še stokrat bolj strupen pa …

  • 14:07 25. Julij 2019.

    In potem prepovedo uporabo plastičnih vrečk. Kakšna ironija.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.