Vinjeni zaradi grozdja?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenci imamo v tem času grozdja v izobilju. Privoščite si ga, saj vsebuje koristne antioksidante.
Oglej si celoten članek

"Grozdje je v tem času sezonsko sadje, zato ga le uvrstimo na jedilnik," svetuje Živa Korošec, inženirka živilske tehnologije z Inštituta za nutricionistiko. Vsebuje namreč kar nekaj koristnih antioksidantov, predvsem rdeče grozdje. "Vsebuje tudi kar nekaj sladkorja, zato ga uživajmo zmerno, v okviru zdrave, uravnotežene prehrane," opozarja.

Sicer pa grozdje vsebuje tudi pomembne minerale, kot so kalij, kalcij in fosfor ter vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C.

Majhne količine alkohola

Čeprav iz grozdja pridobivamo vino, ni nevarnosti, da bi bili ob njegovem uživanju vinjeni. "Zelo zrelo sadje lahko začne fermentirati, pri čemer se tvori tudi alkohol. Takšno sadje bi bilo sicer že precej neprijetnega okusa in ga verjetno ne bi želeli jesti," pravi Živa Korošec. Dodaja, da so količine alkohola pri zrelem sadju, ki je še senzorično sprejemljivo za uživanje, precej majhne. 

Kako ga shranimo?

Grozdje je najbolje imeti v hladilniku v perforirani plastični vrečki ali v hladnem prostoru z dovolj vlage. Tako se bo ohranilo tudi dva tedna, najbolje pa ga je pojesti v roku treh dni. Operite ga tik pred uporabo, saj se oprano grozdje prej pokvari. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.