Visoke koncentracije svinca v krvi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na svetu še vedno precej otrok, ki so s svincem prekomerno obremenjeni, med drugim tudi zaradi barv z visokimi vsebnostmi svinca.
Oglej si celoten članek

Čeprav je problematika izpostavljenosti svincu dobro znana, je na svetu še vedno precej otrok, ki so s svincem prekomerno obremenjeni, med drugim tudi zaradi barv z visokimi vsebnostmi svinca. Osveščanju o tem je namenjen mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem, ki do 25. oktobra poteka pod geslom Odpravimo svinčene barve.

"Cilji Globalne zveze za odpravo svinčene barve v tednu kampanje, ki poteka od 19. do 25. oktobra, so osveščanje prebivalcev o zastrupitvi s svincem, izpostavljanje aktivnosti držav in partnerjev za preprečevanje zastrupitev s svincem v otroštvu in pozivanje k nadaljnjim ukrepom za odpravo svinčene barve," so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer ob tem poudarjajo, da zastrupitve otrok s svincem lahko učinkovito preprečimo.

Letos višje vrednosti

V ravenski območni enoti NIJZ v sklopu posebnega programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja Zgornje Mežiške doline, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami, že sedem let vsako leto ugotavljajo vsebnost svinca v krvi otrok s tega območja.

Po obsežnejši študiji v letu 2013 je bila letos v testiranje vzorcev krvi ponovno vključena zgolj skupina otrok, starih tri leta. To je tudi skupina otrok, ki se vsako leto od začetka programa redno spremlja. Na podlagi podatkov, pridobljenih iz rednih evidenc, je NIJZ na odvzem povabil 92 otrok, vabilu se je odzvalo 66 otrok oziroma 71,7 odstotka vabljenih, izmerjene vrednosti pa so bile letos nekoliko višje kot v zadnjih letih.

Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 76,24 mikrograma na liter krvi. Visoke vrednosti, to je višje od 100 mikrogramov na liter krvi - kar je določeno kot meja med škodljivimi in neškodljivimi vplivi svinca na otroke - pa je imelo 16,7 odstotka otrok ali skupno 11 otrok.

Kot pojasnjujejo na ravenski enoti NIJZ, rezultati potrjujejo trend, da se vsebnosti svinca v krvi otrok s trenutnim pristopom izvajanja ukrepov ne znižujejo več in da so tako v programu potrebne določene dopolnitve. Med drugim opozarjajo na potrebo po sanaciji najbolj obremenjenih tal in izvajanju ukrepov tudi na zasebnih zemljiščih. Prav tako opozarjajo na sporno uporabo gradbenega materiala, ki vsebuje višje koncentracije težkih kovin.

Sicer pa je po navedbah NIJZ na svetu še vedno precej otrok, ki so s svincem prekomerno obremenjeni. Predvsem v deželah v razvoju predstavlja izpostavljenost svincu oziroma posledična obolenja pomemben delež bremena bolezni v populaciji otrok. Čeprav je problematika zelo dobro poznana in so številne države sprejele ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti svincu, ostaja izpostavljenost svincu, še posebej v otroštvu, ena ključnih skrbi za izvajalce zdravstvenih storitev in javno zdravje po vsem svetu. Barve, ki vsebujejo visoke vsebnosti svinca, so še vedno široko dostopne in se v nekaterih državah uporabljajo tudi za dekorativne namene, čeprav so na voljo zdravju prijaznejši izdelki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:24 22. Marec 2018.

    Na kratko: Pri otrocih nobena vrednost svinca v krvi ni varna. Že pri vrednostih svinca med 30 do 50 mcg/dcl …

  • 19:12 22. Marec 2018.

    Zanimivi podatki o problematiki svinca pri otrocih: http://onibasu.com/archives/am/117551.html

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.