Vitamin D preprečuje napade astme

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Z vitaminom D proti napadom astme.
Oglej si celoten članek

Tovrstne raziskave so še kako pomembne, saj po zadnjih podatkih kar tristo milijonov ljudi na svetu trpi zaradi astme.

Da vitamin D pomaga, so pokazale nedavne klinične raziskave, v katerih so sodelovali bolniki v Združenih državah Amerike, Kanadi, Indiji, na Japonskem, na Poljskem in v Veliki Britaniji. 

Adrian Martineau, profesor na Univerzi v Londonu, ki je vodil raziskavo pravi, da so rezultati sicer obetavni, vendar je kljub temu pozval k previdnosti.

"Govorimo o relativno majhnem številu kliničnih preizkusov, ti bolniki pa so ponavadi trpeli zaradi blage do zmerne oblike astme" je dejal.

V količni meri vitamin D res pomaga, bodo tako pokazale dodatne raziskave z otroki in starejšimi, ki obolevajo za hujšo obliko astme. Kot so obljubili britanski raziskovalci, bodo rezultati te dodatne študije znani že v nekaj mesecih.

Erika Kennington, predsednica britanskega društva bolnikov z astmo ob tem dodaja,  da so rezultati obetavni, vendar zahtevajo dodatna dokazila, ki bo treba še potrditi: " Astma ima različne klinične oblike, zato je možno, da vitamin D pomaga le nekaterih, ne pa vseh,"  je še opozorila. 

dezurni@zurnal24.si

Preberite še:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.