Vložili zakon za obvezno omejitev nevarnih transmaščob v živilih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
ZL vnovič vložila zakonske spremembe za omejitev transmaščob v živilih.
Oglej si celoten članek

V parlamentarni proceduri je sprememba zakona,  s katerim bi omejili vsebnost transmaščob v živilih. Vložila ga je Združena levica in to že drugič v enem letu.

Kje je zakon?

Pojasnjujejo, da predloga zakona, ki ga je medtem objubilo ministrstvo za zdravje, še vedno ni na vidiku: "Vlada je naš predlog zavrnila z izgovorom, da bo do začetka leta 2017 sprejela svoj zakon in ga dala v javno razpravo... 20. marca letos je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v svojem odgovoru na poslansko vprašanje Luke Meseca obljubila, da bo šel zakon v začetku aprila v javno obravnavo," so zapisali.

Ministrica: Zakon bo že aprila v javni razpravi

Da gre predlog sprememb zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik s temi živili v javno razpravo v začetku aprila, je ministrica za zdravje obljubila marca, in tako odgovorila na poslansko vprašanje Luke Meseca iz ZL o pripravi zakonskih rešitev, s katerimi bi prepovedali prekomerno vsebnost transmaščob v živilih.

Po takratnih ministričinih besedah je pripravljen tudi tehnični predpis, ki ga moramo v skladu s postopki poslati v postopek notifikacije na Evropsko komisijo. Kot je takrat pojasnila Kolar Celarčeva, je zamuda nastala, ker so potrebovali podatke o vsebnosti. Ministrstvo je zato tudi podprlo raziskovalni projekt o transmaščobah v živilih, ki je bil izbran v okviru razpisa agencije za raziskovalno dejavnost.

Gre za izrazit javni interes

Ker zakona ni, so se v stranki odločili, da ponovno vložijo svoj zakonski predlog, s katerim bi vsebnost transmaščob omejili na največ dva grama na sto gramov vseh maščob.

Stranka ob tem predlaga šestmesečno prehodno obdobje, v katerem bi ministrstvo pripravilo pravilnik, podjetja pa bi imala čas za prilagoditev.

Problem izdelki iz uvoza

Menijo, da slovenska prehrambna industrija s prehodom ne bo imela velikih težav, saj transmaščobe nastajajo v proizvodnji z zastarelo tehnologije pri proizvodnji ceneni izdelkov, ki je v Slovenijo praktično ni več.

Kot so navedli, zdravju škodljivi izdelki k nam prihajajo z uvozom: “Omejitev vsebnosti transmaščob je v izrazitem javnem interesu, saj te dokazano kar za desetkratnik povečujejo tveganje za nevarnost srčno-žilnih obolenj, ki so v Sloveniji vzrok za 40 odstotkov smrti," je dodal vodja poslanske skupine Luka Mesec.

PREBERITE ŠE:

ZDA, Avstrija, Danska in Madžarka že ukrepale

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA)  že  sprejela ukrep, po katerem morajo proizvajalci v roku treh let iz živil odstraniti vse hidrogene maščobe. Na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem je prepovedano dajati na trg živila, ki imajo več kot dva odstotka transmaščob.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.