Vrečke pobijejo milijardo živali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ekologi brez meja si prizadevajo, da bi tudi v Sloveniji zmanjšali porabo plastičnih vrečk. Z anketo ugotavljajo, da so najbolj ekološke ženske in starejše osebe.
Oglej si celoten članek

Pri uporabi nakupovalnih vrečk so najbolj ekološke ženske in osebe starejše od 60 let, je pokazala zadnja raziskava Ekologov brez meja.

Raziskavo so opravljali oktobra in pri tem ugotovili, da kar 76 odstotkov kupcev prinese v trgovino z živili svojo nakupovalno vrečko, košaro ali kakšen drug nosilni pripomoček. V tekstilnih prodajalnah je tako le pri osmih odstotkih primerov. “Prodajalci v tekstilnih trgovinah so vsem kupcem izročili brezplačno plastično vrečko, v drogerijah v več kot polovici primerov, v živilskih trgovinah pa v manj kot petini nakupov,” ugotavljajo v raziskavi. Ob tem dodajajo, da kupci le redko zavrnejo brezplačno plastično vrečko in kljub lastnemu nosilnemu pripomočku vzamejo brezplačno plastično vrečko.

Vrečke jih zadušijo

“Zaradi plastičnih vrečk letno pogine milijarda živali,” opozarjajo Ekologi brez meja. Poginejo zaradi zadušitve, saj plastične vrečke zamenjajo za hrano, ker zgledajo kot na primer meduze. Umirajo tudi zaradi zastrupitve, saj se mikro plastika polna toksinov nabira v telesu ali zaradi zapleta v plastične vrečke. “Živali imajo velikokrat plastiko celo življenje ovito okrog svojega telesa,” pravijo. Poleg tega plastične vrečke izjemno škodijo okolju že s samim razgrajanjem. “Proces se zgodi pod vplivom kisika, vode, temperature in svetlobe, ob tem nastaja problem zasičevanja okolja s plastičnimi delci. Proces razgradnje do končnega vode in ogljikovega diosida je izredno počasen in lahko traja tudi do tisoč let,” opozarjajo.

V času, ko poteka proces razpada, pa ves čas dodatno onesnažujejo okolje. Razpadla plastika oziroma mikroprah se nabirata v morju in oceanih. V nekaterih delih je kar 40-krat več mikro plastike kot naravno prisotnega planktona in vsi organizmi, ki se prehranjujejo s planktonom, tako v svoja telesa vnašajo plastiko. “Ob svojem razpadanju na osnovne gradnike ter na koncu v ogljikov dioksid in vodo, sproščajo v okolje snovi, ki so jim jih dodali v procesu proizvodnje za dosego posebnih lastnosti, plastični delci pa so znani akumulatorji toksinov (DDT, PCB) in jih na sebi akumulirajo tudi do milijonkratnih vrednosti,” še opisujejo.

Vrečke iz majic

V Društvu Ekologi brez meja odgovarjajo na to problematiko tudi z lastnimi vrečkami za večkratno uporabo. V sklopu projektaTekstilnica so pripravili delavnice izdelave vrečk iz majic, ki jih poleg prosojnih ter pralnih vrečk za sadje in zelenjavo ponujajo tudi v njihovi spletni trgovini. Poleg tega se pridružujejo zamisli, da en dan v tednu poskušamo preživeti brez plastike. "Plastic free tuesday je akcija, ki to spodbuja. Ekologi brez meja bomo v sklopu akcije vsak drugi torek v mesecu z objavami na spletni strani in družabnih omrežjih spodbujali življenje brez plastike,” pravijo. Začenjajo pa ta teden s plastičnimi vrečkami.

Nova pravila za zmanjšanje porabe

Novembra je Odbor stalnih predstavnikov v EU (COREPER) potrdil dogovor z Evropskim parlamentom o novih pravilih na ravni EU za zmanjšanje porabe plastičnih vrečk. "Predlagajo dva načina za zmanjševanje – postopno zmanjševanje uporabe, tako, da stopnja letne porabe ne presega 90 lahkih plastičnih vrečk na osebo do 31. decembra 2019 in 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do 31. decembra 2025," pojasnjujejo Ekologi brez meja. Drug predlog pa je ukrep, da naj bi bile po 31. decembru 2018 te plastične vrečke plačljive.

Tudi v drugih državah po svetu so uvedli podobne ukrepe. Letos poleti so se v kaliforniji odločili, da plastičnih vrečk, ki niso za večkratno uporabo, v trgovinah in lekarnah ne bodo več smeli uporabljati. V Franciji so junija poslanci parlamenta izglasovali vladni predlog, po katerem bo od 1. januarja 2016 dalje prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.