Vročina je pomembni naravni ubijalec virusov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vročina sama po sebi ni nevarna, nakazuje, da se naše telo bojuje proti bolezni.
Oglej si celoten članek

Povišana telesna temperatura je znak, da se telo bori z določeno infekcijo. Temperatura narašča, ko nas mrazi in pada, ko se potimo.

Vročino merimo pod pazduho ali v zadnjem črevesu. Otroku jo najbolj natančno izmerimo v črevesu (ritki). Od dobljene vrednosti odštejemo 0,5 stopinj in dobimo realno vrednost telesne temperature. Normalna telesna temperatura je od 36 do 37 stopinj, v ritki do 37,5 stopinj.

Zniževanje povišane telesne temperature

Najučinkovitejši način za zbijanje telesne temperature je pitje velike količine vode pri sobni temperaturi in ohlajanje telesa z mlačno vodo, kateri postopoma dodajate hladnejšo vodo. Tekočina je še posebej pomembna pri otrocih, ki naj pijejo večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali.

Pozoren je treba biti tudi pri starejših ljudeh: "Kar se možnih zapletov tiče, je največ težav pri starejših ljudeh, ki jih sicer ravno tako svetujemo počitek ob tem pa poudarimo, da ne smejo uživati preveč tekočine, saj lahko pride do obremenitev srca," opozarja specialistka splošne medicine Ksenija Ljubojevič Džefoarovič, ki poudarja, da je vročina pomembni naravni ubijalec virusov.

Priporoča vodo in počitek

Vročino znižujemo, če je višja od 39 stopinj: "Sirupov proti kašlju ne priporočam, ker vse to samo znižuje temperaturo, ki je sicer naravni ubijalec virusov. Ljudje se potem vlečejo naokrog. Ravno tako ne priporočam limone, medu, sadnih čajev, oziroma C vitamina, ker imamo v tem primeru lahko težave z želodcem, s kislinami. Ogromno ljudi ima danes težave zaradi stresa, če se to dodaš, je samo še slabše. Moja navodila so postelja, voda, ne čaji ali kakršna koli tekočina in počitek, mogoče še kakšne kapljice za nos, drugega pa nič," je dejala. 

Otrokom do 12 leta ne dajemo Aspirina

Zdravniki opozarjajo, da se je pri jemanju zdravil treba ravnati glede na višino telesne temperature. Ponavadi je potrebno vzeti eno dozo zdravila. Če po eni uri temperatura ne pade pod 39 stopinj, vzemite še eno.

Kdaj z ohlajanjem?

Če temperatura dve uri ne pade pod 39 stopinj ali če se že od začetka dviguje proti 40 stopinjam, jo morate znižati z ohlajanjem telesa. Najboljša je navadna hladna voda. 

Tako ohladite telo

  • telo ohlajajte s hladnimi obkladki, ki jih polagate na celo telo: čelo, roke, noge, prsni koš in trebuh. Ni dovolj, če dajete obkladke samo na čelo, zapestja in gležnje. Preko hladnih obkladkov telo oddaja povišano temperaturo, zato uporabite čim večjo površino telesa. Ko obkladek ne hladi več, ga zamenjajte z novim hladnim obkladkom;
  • kopanje v mlačni vodi: v kad nalijte mlačno vodo in nato počasi dolivajte po pol litra hladne vode. Tako se bo telo ohlajalo skupaj z vodo. Ni priporočljivo takoj začeti z mrzlo vodo, ker bi bil to za telo prevelik šok. 

Oba načina ohlajanja sta primerna tudi za otroke in ostarele. Uporabite ju lahko takoj, že pred uporabo zdravil, predvsem pa, če zdravila niso bila uspešna.

Domači pripravki niso priporočljivi

Zdravniki uporabe rdeče pese, čebule, krompirja, mleka, domačega kisa, listov trpotca in podobnih domačih zdravil ne priporočajo. Kot pravijo, se boste najprej ohladili z navadno hladno vodo.

Pri prehladu in gripi ni priporočljivo pregrevanjem telesa, saj se s pitjem vročih pijač, čajev z žganjem in zavijanjem v odeje, telo še dodatno ogreje. Predvsem to odsvetujejo pri otrocih in pri starejših ljudeh

Kdaj k dežurnemu zdravniku:

  • če je temperatura narasla preko 40 stopinj;
  • v primeru vročinskih krčev;
  • če se pojavi trd vrat;
  • če ima vročino dojenček do 6 meseca starosti;
  • če otrok odklanja tekočino.

 Kdaj k osebnemu zdravniku:

  • velja enako kot za obisk pri dežurnem zdravniku;
  • če traja vročina več kot tri dni;
  • če imate ob vročini še druge znake. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.