Vsak "kajmak" ne bo več kajmak

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ministrstvo za kmetijstvo bo s pravilnikom o kakovosti kajmaka določilo, kaj se lahko prodaja kot kajmak in kaj ne.
Oglej si celoten članek

"Na trgu je v zadnjih letih prišlo do velikega povečanja ponudbe 'kajmaka'," piše pobudnik sprememb na predlagam.vladi.si. "Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso to, pod katerim imenom se poimenujejo. Brez kakršnih koli zadržkov se tako na deklaracijah pod sestavo nahajajo: maslo, pasterizirana sladka smetana, skuta, krompirjev škrob, sirilo in sladkor."

Razlika v ceni in kakovosti

Dodaja, da je zelo očitna tudi razlika v ceni, med pravim kajmakom, ki je narejen po tradicionalni metodi, in preostalimi 'kajmaki'. "Prav tako je moč zaznati zelo velik razpon med predpisanimi hranilnimi vrednostmi, ki jih za kajmak predpisuje literatura ali so ugotovljene z analizami pravega proizvoda in drugimi mlečnimi namazi, ki se prodajajo kot 'kajmak'," poudarja predlagatelj in predlaga, da se s pravilnikom jasno določi pravila postopka pridelave in ostale pogoje, ki jih mora izdelek zagotavljati, da se poimenuje kot kajmak.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravijo, da nacionalne zakonodaje, ki bi urejala področje mleka in mlečnih izdelkov, nimamo.  "Poimenovanja za mleko in mlečne izdelke so določena v Delu III, Priloge VII, Uredbe (EU) št. 1308/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov," pojasnjujejo pri ministrstvu. "V citirani prilogi ni poimenovanja za kajmak."

Podlaga za inšpekcijo

Ker v citirani prilogi ni poimenovanja za kajmak so pobudo sprejeli in pripravili pravilnik o kakovosti kajmaka, ki je trenutno še v postopku sprejemanja. "Tako bo tudi inšpekcija lažje ukrepala," pravijo pri ministrstvu. 

Pravilnik o kakovosti kajmaka določa, da je kajmak izdelek, dobljen s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega mleka, ovčjega mleka ali mešanega mleka. Glede na stopnjo zrelosti se daje kajmak v promet kot mladi kajmak in kot zreli kajmak.

Mladi in zreli kajmak

Kot mladi kajmak se označi izdelek, ki je bele ali rumenkaste barve, ima značilen in prijeten vonj ter blag okus, vsebuje najmanj 65 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi, ne vsebuje manj kot 60 odstotkov suhe snovi, ne vsebuje več kot dva odstotka kuhinjske soli, kislinska stopnja ni vija od 25 SH in je lisaste strukture z delci smetane kuhanega mleka. 

Kot zreli kajmak se označi izdelek, ki je svetlo rumene do rumene barve, ima izražen in tipičen vonj in okus zrelega kajmaka, vsebuje najmanj 70 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi, ne vsebuje manj kot 65 odstotkov suhe snovi, ne vsebuje več kot 3,5 odstotke kuhinjske soli, kislinska stopnja ni višja od 40 SH in je zrnaste strukture z delci smetane kuhanega mleka. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:48 13. April 2017.

    Tako ja, da nam ne prodajajo vsak drek in slamo, ve se kakšen je pravi kajmak. Še povsod drugod bi …

  • 21:34 12. April 2017.

    Kajmak in marmelada

  • 19:33 12. April 2017.

    Jem ga in je super priloga k žaru.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.