Vse na enem mestu: Kako ukrepati, kam poklicati in kakšna je obravnava

Foto: Epa
Foto: Epa
Novi koronavirus tudi pri nas: Kaj storiti ob sumu na okužbo, kaj je s tistimi, ki so bili v stiku z okuženim.
Oglej si celoten članek

Če sumite, da ste okuženi s koronavirusom morate vedeti, da je vaš prvi kontakt izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, pokličite na urgenco. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

Nikamor brez najave!

Ne hodite nikamor brez najave, bolnik s sumom na okužbo naj najprej telefonira zdravniku, od katerega bo dobil natančna navodila glede nadaljnje obravnave, vključno z navodilom, kam mora na pregled in odvzem brisa zgornjih dihal.

Ker se je prvookuženi v Sloveniji osebno oglasil pri zdravniku, se prav lahko zgodi, da je okužil tudi koga v zdravstvenem domu. Naloga epidemiologa, v takšnem primeru je še, da ugotovi, s kom drugim je bil še v stiku, še posebej, kateri so tisti najbolj tvegani stiki, v tem primeru bolnikov osebni zdravnik, ki je že v izolaciji. 

KORONAVIRUS Okuženi 60-letni Slovenec v stiku z več ljudmi

Osebni zdravnik vam vam natančno povedal, v kateri tako imenovani vstopni točki v katerem zdravstvenem domu vas bodo sprejeli in vam vzeli bris zgornjih dihal za testiranje, s katerim je okužbo mogoče ovreči ali jo potrditi. Če strokovno pomoč potrebujete v času, ko vaš izbrani zdravnik ne dela ali ni dosegljiv po telefonu, pa pokličete v urgentno službo. Pozor, brez napotnice vas ne bodo sprejeli. 

Foto: UKCLJ

Kako poteka testiranje

Okužbe z novim koronavirusom ni mogoče ločiti od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, zgolj na osnovi podatka, kako poteka bolezen in kakšne so bolnikove težave. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je torej potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Paciente s sumom na okužbo z novim koronavirusom bodo (potem, ko bo obolelega po telefonskem pogovoru tja usmeril izbrani zdravnik ali zdravnik z urgence) sprejemali na 16 lokacijah:

  • Kranj (zdravstveni dom)
  • Tolmin (zdravstveni dom)
  • Velenje (zdravstveni dom)
  • Kočevje (zdravstveni dom)
  • Maribor (zdravstveni dom)
  • Celje (pri splošni bolnišnici)
  • Postojna (zdravstveni dom)
  • Ljubljana (zdravstveni dom)
  • Brežice (pri splošni bolnišnici)
  • Trbovlje (pri splošni bolnišnici)
  • Jesenice (pri splošni bolnišnici)

 

Navodila, ki jih je ob tem imel zdravstveni delavec: 

  • Zdravstveni delavec bo od vas zahteval, da si nadenete kirurško masko takoj, ko posumi na možnost okužbe z 2019 nCoV. 
  • Pregled  bo opravil v izolacijskem prostoru, ločeno od ostalih bolnikov. Zdravstveni delavci, ki vstopajo v izolacijski prostor, mora upoštevati navodila za preprečevanje prenosa okužbe in nositi zaščitno masko za enkratno uporabo. 
  • Bolnikom, sumljivim na okužbo z novim koronavirusom, se odvzamejo kužnine za potrditev, izključitev okužbe: bris nosnožrelnega prostora, bris žrela, sputuma ali BAL. Ob odvzemu vzorca je potrebno uporabljati osebno varovalno opremo (zaščitno masko, zaščito za oči, rokavice)
  • Diagnostika se izvaja na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. IMI ne izvaja samoplačniškega testiranja.
  • Svetujejo, da se izključuje/potrjuje ostale običajne povzročitelje pljučnice (bakterijske povzročitelje, povzročitelje atipičnih pljučnic, predvsem legionelo) in virusne povzročitelje pljučnic (viruse influence, adenoviruse, RSV, virus parainfluence itd.), ker obstaja možnost hkratnih okužb.
  • Nemudoma je potrebno obvestiti epidemiologa območne enote NIJZ, ki bo pridobil dodatne podatke in podatke o bolnikovih kontaktih.

Prvega bolnika so premestili na Infekcijsko kliniko, kjer je v izolaciji. 

Foto: UKC Ljubljana Koronavirus - soba Infekcijska klinika

Epidemiologi iščejo tiste, ki so bili v stiku

Potem ko je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom pri nas, epidemiologi  iščejo vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem, ki se je vrnil iz Maroka prek Italije. V izolaciji je že njegov osebni zdravnik.

O tesnem stiku in njegovi kategoriji presoja epidemiolog, tesni kontakt potrjenega primera pa ima dve kategoriji; za tiste, ki so bili v visoko rizičnem kontaktu, so predvideni strožji ukrepi.

Visoko rizični tesni kontakt pomeni osebo,

  • ki biva v skupnem gospodinjstvu z bolnikom, okuženim s SARS-CoV-2. ali
  • visoko rizični tesni kontakt, o katerem presodi epidemiolog.

Drug tesni kontakt:  

  • Oseba, izpostavljena bolniku na delovnem mestu ali v šoli – potrebno je opravljati delo v istem prostoru oz. v isti učilnici.
  • Oseba, izpostavljena bolniku ob zdravstveni oskrbi oz. v zdravstveni ustanovi: nezaščiten stik brez ustrezne osebne varovalne opreme zdravstvenih delavcev z bolnikom, obiskovalec bolnika v bolnišnici, sobivanje v isti bolniški sobi.
  • Osebe, ki sedijo na dveh sosednjih sedežih poleg bolnika v vseh smereh (levo ali desno od bolnika, pred ali za bolnikom), letalsko osebje, ki skrbi za potnike v delu letala, kjer je sedel bolnik, ali druge osebe, ki na letalu skrbijo za bolnika (po presoji epidemiologa so tesni kontakti glede na resnost simptomov pri bolniku in njegovo gibanje lahko tudi vse osebe v istem delu letala ali v istem letalu).

Navodila za tiste, ki ste bili stiku z okuženim

  • Če ste bili ste v visoko rizičnem tesnem stiku z bolnikom, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom, vas prosijo, da v obdobju 14 dni od zadnjega stika z bolnikom ostanete v karanteni v domačem okolju in opazujete svoje zdravstveno stanje.
  • Če se pri vas v tem obdobju pojavijo vročina (≥38°C), kašelj ali težko dihanje, pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.
  • Naslednji dan pokličite tudi epidemiološko službo Območne enote NIJZ. Prosimo vas, da po izteku 14 dni od zadnjega stika z bolnikom epidemiološko službo obvestite tudi, če ste bili v tem obdobju zdravi. 
  • V skladu z navodili Ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje boste za obdobje karantene prejeli nadomestilo za izpad dohodka.

Tiste, ki ste bili v tesnem stiku, velja, da v obdobju 14 dni od zadnjega stika z bolnikom opazujete svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem obdobju pojavijo vročina (≥38°C), kašelj ali težko dihanje, ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Naslednji pokličite tudi epidemiološko službo Območne enote NIJZ. Če se navedeni znaki pri vas ne pojavijo, omejitev gibanja za vas ni potrebna.

Telefonske številke, kjer boste dobili informacije o koronavirusu

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

UKC Ljubljana  telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

Vzpostavljena je tudi 24-urna kontaktna številka ZD Ljubljana za posvet in ozaveščanje o pravilnem preventivnem ukrepanju, kamor pacienti lahko pokličejo, in sicer 031 619255," 

UKC Maribor telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica telefonska številka za nasvet 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Med vikendi je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola:  Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000

Zdravstveni dom Slovenj Gradec ; Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje: Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.

Samoplačniško testiranje?

Testiranje na novi koronavirus v usposobljenih mikrobioloških laboratorijih samoplačniško ni na voljo. Opravljajo ga le pri osebah, ki kažejo znake akutne okužbe dihal in so v zadnjih 14 dneh pripotovale iz naslednjih držav: Kitajska (vključno s Hongkongom in Macaom), Južna Koreja, Japonska, Singapur, Avstralija, Malezija, Vietnam, Tajska, Indonezija, Iran, Združeni arabski emirati, Libanon, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo, Norveška, Hrvaška, Nizozemska, San Marino, Švica, Grčija, Finska, Danska,Švedska, Izrael, Združene države Amerike, Kanada, Ekvadorin Alžirija. Testirali bodo tudi osebe s simptomi, ki so bile v 14 dneh pred začetkom bolezni v tesnem stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim koronavirusom ne glede na geografsko lokacijo. Testiranje stane 65 evrov. 

dezurni@zurnal24

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.