Vse za kakovostno predpisovanje zdravil

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
K farmacevtu svetovalcu napoti pacienta osebni zdravnik, s katerim ima organizirane skupne sestanke kakovostnega predpisovanja zdravil ...
Oglej si celoten članek

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so v mesecu juniju pričeli izvajati farmakoterapijske preglede s strani specialistov klinične oziroma lekarniške farmacije.

Z Javnim zdravstvenim zavodom Mariborske lekarne Maribor so sklenili dogovor o izvajanju storitev farmakoterapijskega pregleda. "V sklopu te dejavnosti klinična farmacevta v posameznih ambulantah in socialno-varstvenih zavodih izvajata farmakoterapijske preglede pri pacientih, katerih število predpisanih rednih zdravil presega pet do deset zdravil, ali pri pacientih, ki imajo zaradi določene terapije stranske učinke, oziroma terapija ne dosega želenih učinkov," je na petkovi novinarski konferenci povedal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

K farmacevtu svetovalcu napoti pacienta osebni zdravnik, s katerim ima organizirane skupne sestanke kakovostnega predpisovanja zdravil. Paciente se pred samim farmakoterapijskim pregledom pokliče in osebni zdravnik jim razloži, čemu so ti pregledi namenjeni.

"Delo poteka tako, da se kartoteke pacientov od osebnega zdravnika pošljejo z interno pošto do kliničnih farmacevtov. Pri tem je pomembno, da se farmacevtski svetovalec lahko z bolnikom tudi pogovori in da ima dostop do bolnikove zdravstvene dokumentacije," pojasnjuje Završnik. Po pregledu se kartoteke vrnejo v ambulanto osebnega zdravnika.

"Farmacevt svetovalec nato izda mnenje, ki ga pošlje le osebnemu zdravniku, in s pacientom o njem ne razpravlja. Po prejemu pisnega izvida farmakoterapijskega pregleda osebni zdravnik glede na poznavanje bolnika in svojo klinično presojo v dogovoru z bolnikom izvede spremembe: prilagodi odmerke in čas jemanja zdravil, zamenja ali ukine zdravila," dodaja.

Če pride do nejasnosti ali različnih mnenj, pa se zdravnik lahko po njegovih besedah dodatno posvetuje s farmacevtskim svetovalcem. V primerih, ko pacienti v matično ambulanto ne morejo priti, obiščeta klinična farmacevta ambulanto, opravita pregled zdravstvenega kartona in izvršita pogovor s pacientom.

"V sklopu te dejavnosti bomo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor organizirali v enem letu štiri strokovna srečanja ''Kakovostno predpisovanje zdravil'' na teme, ki jih določa ZZZS in so obvezna. Za vsako srečanje udeleženec prejme licenčne točke, udeležba je obvezna in se evidentira in poroča na ZZZS. V mariborski regiji je 1.493 naših pacientov, ki prejme več kot deset zdravil in 10.775 naših pacientov, ki prejme več kot pet zdravil dnevno," je dodal Završnik.

Pojav polifarmakoterapije v Sloveniji narašča

"Zdravljenje starejših bolnikov z zdravili je zelo odgovorno. Praviloma so to bolniki, ki prejemajo največ zdravil, med njimi tudi številna, ki zanje niso nujno potrebna ali so celo neprimerna. Obvladovanje polifarmakoterapije, kar pomeni sočasno jemanje pet ali več zdravilnih učinkovin, postaja ena naših prednostnih nalog," pojasnjujejo na ZZZS.  

Zdravila se po njihovih podatkih pogosto menjajo, odmerki prilagajajo: "Le redko kateri bolnik ima dolgo časa enaka zdravila. Zato vsem bolnikom svetujemo, da vodijo natančen seznam zdravil. S takšnim pristopom se verjetnost napak zmanjša. Pojav polifarmakoterapije v Sloveniji narašča, saj je bilo v letu 2016 204.564 oseb, ki so sočasno jemali pet ali več zdravilnih učinkovin, kar je 14.417  oziroma 7,6 odstotkov oseb več kot v letu 2012."

Vsak izbrani splošni oziroma družinski zdravnik ima tako po njihovih podatkih povprečju opredeljenih 128 bolnikov, ki jemljejo pet ali več zdravilnih učinkovin.

Za boljše obvladovanje neželenih učinkov, medsebojnega delovanja zdravil in zlasti polifarmakoterapije  so partnerji v zdravstvu v okviru Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2016 opredelili uvedbo novega programa farmacevtskega svetovanja, ki je namenjen predvsem kroničnim bolnikom, ki jemljejo več zdravil hkrati.

"To je namreč povezano s povečanim tveganjem za zaplete v zvezi z zdravili, kar zmanjša zdravje in kvaliteto življenja. Program je bil dogovorjen na osnovi razvojne naloge, ki je od novembra 2012 do decembra 2015 potekala v Območni enoti Murska Sobota in v delu Območne enote Ljubljana. Analiza dela je pokazala velike individualne koristi za paciente, pa tudi zdravniki so sodelovanje s farmacevtom svetovalcem sprejeli zelo pozitivno," dodajajo.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.