Vzgojili umetno tkivo želodca

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Za poskus so uporabili pluripotentne matične celice, ki se lahko razvijejo v katerekoli celice človeškega telesa
Oglej si celoten članek

“Ameriškim raziskovalcem iz države Ohio je kot prvim uspelo vzgojiti umetno tkivo želodca. Za poskus so uporabili človeške pluripotentne matične celice, ki se lahko razvijejo v katerekoli celice človeškega telesa,” so nam sporočili iz družbe Neocelica.

Pojasnjujejo, da so znanstveniki pod vodstvom Yane Zavros z Univerze v Cincinnatiju in Jamesa Wellsa iz Otroške bolnišnice v Cincinnatiju razvili postopek  diferenciacije matičnih celic za  pridobitev želodčnih celic. “Po 34-ih dneh so matične celice razvile v organoid, manjši košček želodčnega tkiva,” pravijo.

Tudi za bolezni želodca

“Odkritje bo v pomoč pri preučevanju bolezni želodca,  preučevanje okužbe s H. pylori bakterijo, ki je ena izmed glavnih vzrokov raka na želodcu, ter preučevanje nekaterih temeljev sladkorne bolezni povezanih z debelostjo,” je povedal Wells, ki po treh letih raziskovanja diferenciacije matičnih v želodčne celice, verjame, da so z ekipo odkrili postopek, ki bo v prihodnje široko uporabljen po celem svetu. 

V Neocelici opozarjajo, da je znanstvenikom uspelo iz matičnih celic vzgojiti miniaturne organe še pred tem odkritjem. “Španka Claudia Castillo je leta 2008 kot prvi človek dobila v laboratoriju vzgojeni organ,” pravijo. Dodajajo, da je skupina zdravnikov, ki jih je vodil Paolo Macchiarini, za mehanični okvir organa še uporabila darovalca. Njegov sapnik so s posebnim postopkom očistili vseh celic in vanj naselili celice Claudie. S tem so njeno telo toliko preslepili, da je darovani organ prepoznalo kot lastnega in ga ni zavrnilo.

Umetno narejeni sapnik

“Tri leta po operaciji Claudie, je Macchiarini 36-letnemu bolniku na švedski univerzitetni bolnišnici Karolinska v Stockholmu vsadil prvi povsem umetno narejeni sapnik,” pojasnjujejo v Neocelici. Material iz umetnih polimerov, ki imajo na milijone majhnih lukenj, so razvili britanski raziskovalci. Sintetični sapnik so nato prevlekli z matičnimi celicami, pridobljenimi iz bolnikovega kostnega mozga. Dodajajo, da so lani v Franciji s podobnim postopkom 78-letnemu bolniku vsadili še prvi umetni bronhij, lani pa so na Univerzi v Queenslandu vzgojili miniaturno ledvico in jo uspešno presadili v podgano. “Ekipi znanstvenikov z japonske univerze v Jokohami pa je istega leta z mešanjem treh vrst matičnih celic uspelo ustvariti jetra, ki so jih uspešno presadili v miš,” so sklenili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.