Tudi za te izdelke prepoved prodaje po 21. uri?

Foto: Profimedia
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagajo, da naj za živila, ki vsebujejo alkohol, veljajo enake omejitve kot za alkoholne pijače: ne smejo biti torej dostopna otrokom in mladostnikom, prav tako naj velja prepoved prodaje mladoletnim in prepoved prodaje po 21. uri.
Oglej si celoten članek

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS) so tokrat preverili živila, ki vsebujejo alkohol. Kot so zapisali, so skupaj z Mladinsko zvezo brez izgovora želeli preveriti, koliko alkohola ti izdelki v resnici vsebujejo, ali so primerno označena ter ali se otrok z uživanjem tovrstnih izdelkov lahko opije.

Živila z alkoholom so na prvi pogled povsem običajna živila, ki bi jih lahko marsikdo nevede ponudil tudi otrokom, čeprav vsebujejo alkohol, ki je zanje škodljiv, opozarjajo. Raziskava, ki je pregledala 28 živil z alkoholom, pa je pokazala, da je informacija o vsebnosti alkohola na embalaži pogosto ni jasno opazna.

Podrobnosti iz raziskave najdete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. 

Preverjali so tudi vsebnost alkohola v izdelkih. "Čeprav je test pri nekaterih izdelkih pokazal nekoliko manjšo vsebnost alkohola od deklarirane, je kljub temu treba vedeti, da je v teh živilih alkohol," so izpostavili.

Vnos alkohola v telo se meri s standardno enoto ali merico alkoholne pijače, ki vsebuje 10 gramov čistega alkohola (etanola). Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino. To merico so primerjali z izbranimi izdelki, ki vsebujejo alkohol, so pojasnili ob tem. 

Po škatlici čutimo učinke

Največjo testirano vsebnost alkohola je imel izdelek s skoraj petimi grami alkohola na 100 gramov izdelka, kar pomeni, da lahko že z malo več kot eno škatlico teh pralinejev čutimo neželene učinke alkohola. "Eno merico alkohola zaužijemo z zaužitjem 213 gramov čokoladnih kroglic z borovničevim likerjem Berryshka, kar je nekaj manj kot škatla in pol čokoladnih kroglic, oziroma z 256 grami pralinéjev Choceur, L'amour, kar je malo več kot ena škatlica pralinéjev. Seveda bomo hkrati zaužili znatne količine sladkorja (tudi več kot 100 gramov!), a to je nekako pričakovano, saj gre vendarle za sladico."

Otroci veliko bolj dojemljivi

Pri takšnih živilih je torej potrebna previdnost in se jih ne sme ponujati otrokom, so opozorili. Otroci in mladostniki so namreč zaradi manjše telesne mase še toliko bolj dovzetni za negativne učinke alkohola, saj pri njih enaka količina zaužitega alkohola pomeni višjo raven alkohola v krvi kot pri odraslem. "Najstnica bo imela po zaužitju ene merice alkohola v krvi 0,4 promila, deklica do deset let pa kar 0,7 promila. Za primerjavo: odrasla ženska bo imela po eni merici alkohola v krvi 0,3 promila," so ponazorili. 

Živila z alkoholom lahko dostopna otrokom

"Živila z alkoholom so preveč preprosto dostopna otrokom. Uživanje alkohola je v Sloveniji velik problem in skrb vzbujajoče je, da je močno razširjeno tudi med mladimi", opozarjajo na ZPS. Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred svojim 13. letom. Prvi stik z alkoholom imajo najpogosteje doma, saj se številni starši ne zavedajo škodljivosti uživanja alkohola.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko uživanja alkohola, pozivajo k spremembam zakonodaje. Predlagajo, naj za živila, ki vsebujejo alkohol, veljajo enake omejitve kot za alkoholne pijače: ne smejo biti torej dostopna otrokom in mladostnikom, prav tako naj velja prepoved prodaje mladoletnim in prepoved prodaje po 21. uri.

Po njihovem mnenju morajo biti živila jasno, vidno in enotno označena. Prav tako naj se živila z alkoholom pojavljajo le na posebej označenih mestih, torej tam, kjer se prodajajo alkoholne pijače, predvsem pa naj se odstranijo s polic z drugimi sladicami in sladkarijami.

dezurni@zurnal4.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:41 8. Marec 2021.

    Še ena farsa več, kvazi strokovnjaki na MZ, NIJAZu in podobnih (NVO ZPS), veleumi so ugotovili, da je v Griottah …

  • 10:21 8. Marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=_zZM60W-lf8

  • 10:01 8. Marec 2021.

    Majmuni!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.