Za hitro celjenje ran

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Pri nekaterih hobijih in v nekaterih poklicih so opekline in ranice neizbežne. Za njihovo hitro celjenje morate poskrbeti tudi s to prehrano.
Oglej si celoten članek

Za hitro celjenje ran so nujno potrebne beljakovine. Najdemo jih v živilih živalskega izvora, kot so meso, mlečni izdelki in jajca, veliko jih je v stročnicah in oreščkih. Vegetarijanci nadomestijo veliko beljakovin z izdelki iz soje.

Ne pozabite na vitamine

Za hitro celjenje ran potrebujemo dovolj vitamina A, ki spodbuja mehanizme, ki v koži spodbujajo rast.

Veliko vitamina A vsebujejo telečja jetra, kuhan korenček in špinača. Najdemo ga denimo v paradižniku, v brokoliju in rdeči papriki.

Foto: Shutterstock korenje Za tvorbo kolagena in za pavilno delovanje imunskega sistema je nepogrešljiv vitamin C. Za tkivo je tudi dober antioksidant.  Ogromno vitamina C najdemo v papriki, predvsem v temno zeleni. Veliko ga zaužijemo s črnim robezom, kivijem, citrusi, brstičnim ohrovtom, špinačo, cvetačo, veliko ga ima denimo peteršilj.

Številne raziskave so sicer že potrdile učinkovitost aloe vere in centelle asiatice. Strokovnjaki s kliničnimi raziskavami že ugotavljajo pozitivne učinke katehinov iz zelenega čaja, kakavovih flavanolov, hidroksitirosola v olivnem olju in kurkume.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.